Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappa vill frias för barnmisshandel

Inte helt oväntat överklagas den omstridda barnmisshandelsdomen mot ett föräldrapar från Hallstahammar av alla inblandade.

Det var i början av juli som pappan dömdes till två månaders fängelse för misshandel, medans mamman friades helt av Västmanlands tingsrätt.

Både åklagare Stephan Uttersköld och barnens ombud Caroline Fagerberg vill att båda föräldrarna ska dömas och i pappans fall till betydligt hårdare straff och att de ska få betala ett betydligt högre skadestånd till barnen än vad tingsrätten beslutade om.

Åklagaren menar att båda föräldrarna har gjort sig skyldig till grov fridskränkning av samtliga sina barn som är mellan tre och tolv år gamla.

Tingsrätten menade i sin dom att de flesta fallen av misshandel inte är ställda utom all rimlig tvivel eftersom barnen lämnat olika uppgifter hur de blivit misshandlade. Ett barn kan ha sagt att det delades ut örfilar medans ett annat sagt att det sparkades vid det aktuella tillfället.

Rätten ansåg också att flera av åtalspunkterna skulle bedömas som ringa misshandel och dessutom har preskriptionstiden för brottet gått ut för den sortens brott

Åklagaren menar i sitt överklagande att tingsrätten har gjort en helt felaktig bedömning av bevisningen.

Åklagaren kräver inte att några förhör från tingsrätten ska göras om, men han anser att för att hovrätten ska få bästa möjliga underlag bör förhören i sin helhet spelas upp med vissa av barnen.

Även pappan har överklagat domen och kräver att få bli frikänd och slippa betala det skadestånd på sammanlagt 30000 kronor till några av barnen.