Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Papperstranor för Japans folk

Papperstranor kan hjälpa jordbävningsoffren i Japan. Det hoppas i alla fall föreningen Help Japan Västerås.

Direkt efter den förödande jordbävningen i Japan den 11 mars, som följdes av en kraftig tsunami, bildades den ideella föreningen Help Japan Västerås..

Den består av ett tiotal personer från Västerås som har rötter i Japan.

– Jag själv är halvjanpansk och många av oss har släktingar i landet. Vi lider förstås med folket i nordöstra Japan som har drabbats så hårt, berättar Mika Hutton som i lördags vek papperstranor på ICA Maxi på Hälla.

– Det är en gammal tradition att man ska vika tusen pappertranor av origami-papper när man önskar att någon som är sjuk eller skadad ska krya på sig. Vi gör det här för att samla in pengar för återuppbyggnaden av Japan, berättar hon.

Nu veks fler tranor än så. Med flinka händer formades de vackra fåglarna genom att papperark veks snabbt och precist och tranorna delades sedan ut till kunderna i butiken. Den som ville ge ett bidrag fick förstås göra det - det var ju själva syftet med aktiviteten.

Vid en liknande insamling för ett tag sedan på Stadsbiblioteket lyckades Help Japan Västerås få in 14 539 kronor som går till Röda korsets och Rädda barnens katastroffonder för Japan.

Även i lördags skedde insamlingsarbetet i samarbete med Röda korset.

Help Japan Västerås tänker samla in pengar även framöver. Närmast kommer föreningen att delta under Västerås barnfestival vid Växhuset den 14 maj.

Origami

Origami är konsten att vika papper till tredimensionella objekt. Den äldst bevarade handboken i pappersvikning är Hiden Senbazuru Orikata (De tusen origami-tranornas hemlighet) från 1797.

Fram till för några decennier sedan var origami huvudsakligen en tradition som fördes vidare muntligen, numera finns dock gott om instruktionsböcker som visar denna konstart.

Källa: Wikipedia