Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappor blir allt äldre

I Västmanland är de äldst i Västerås och yngst i Skinnskatteberg.

Medelåldern på svenska förstagångspappor var 31,5 år under förra året. Det är tre och ett halvt år äldre än i början av 1980-talet, visar statistik från Statistiska centralbyrån, som Siren sammanställt inför Fars dag på söndag.

– Hela livet har sträckts ut. Vi lever längre, pensioneras senare och får barn senare, säger Thomas Johansson, professor vid Göteborgs universitet till Nyhetsbyrån Siren.

I Västmanland är det i Västerås de äldsta förstagångspapporna bor, med en medelålder på 31,2 år. Yngst är de i Skinnskatteberg, 28,2 år.

Det tar längre tid att etablera sig i yrkeslivet och på bostadsmarknaden i dag.

I hela riket förra året var det förstagångspapporna i Stockholmskommunen Danderyd som var äldst med en medelålder på 34,4 år.

Yngst var de i Storfors i Värmland med en medelålder på 27,1 år.

Läs även: Vikten av att dela på föräldraledighet uppmärksammas

– På 1800-talet hade vi också en hög medelålder eftersom man inte hade råd att skaffa barn tidigt. I dag är det mer ett val, men samtidigt ska man inte bortse från det materiella och att det tar längre tid att etablera sig i yrkeslivet och på bostadsmarknaden i dag än det gjorde för 30 år sedan. Speciellt i storstäderna, säger Thomas Johansson, som forskat på bland annat ungdomskultur och faderskap, till Nyhetsbyrån Siren.

Hur länge kan trenden med äldre pappor fortsätta?– Jag tror den kan fortsätta ett tag till men det finns en smärtgräns. Kanske att den är nådd i vissa Stockholmskommuner där det redan i dag är en lång väg innan man når yrkesstatus och det hem man vill ha, säger Thomas Johansson till Nyhetsbyrån Siren.

Läs även: 99-åriga barnsköterskan träffar gossarna efter 76 år

Jämfört med kvinnor så är män nästan två och ett halvt år äldre när de får sitt första barn.

– Det speglar rätt väl hur det ser ut i yrkeslivet. Män vill jobba lite längre och göra mer karriär innan de känner att det är dags att skaffa barn, säger Thomas Johansson till Nyhetsbyrån Siren.

Läs även: De själviska föräldrarna

Åldern på förstagångspappor på orter i Västmanland 2015

Västerås: 31,2 år

Sala: 31 år

Surahammar: 30,6 år

Köping: 30,5 år

Norberg: 30,2 år

Kungsör: 29,9 år

Fagersta: 29,7 år

Arboga: 29,4 år

Hallstahammar: 28,6 år

Skinnskatteberg: 28,2 år