Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pär Anders Fahlén har skrivit hyllningslåt till Västerås – uppträder på VLT:s allsångskväll

Urvästeråsaren Pär Anders Fahlén har tröttnat på tjatet om att Västerås är en ful stad. Nu har han skrivit hyllningslåten ”Apotekarbron” till den vackra hemstaden och i kväll är det han som värmer upp VLT:s allsång.
– På ”Allsång på Skansen” får vi höra låtar om hur fint Stockholm är, jag tyckte att det var på tiden att skriva en låt om hur vackert Västerås är, säger Pär Anders Fahlén.

Han har spelat och sjungit i hela sitt liv och är i dag med i flera band. Sedan Pär Anders Fahlén blivit pensionär har han också börjat uppträda som trubadur och han skriver egna visor som ofta handlar just om Västerås.

– När Arkitektupproret nominerade Västerås till Sveriges fulaste stad kände jag inte alls igen mig. Jag har bott i Västerås i hela mitt liv och älskar den här staden, hade jag inte gjort det hade jag ju inte bott kvar. När jag gick över Apotekarbron en morgon tänkte jag på hur vackert Västerås är. Hänglåsen på bron fick mig att fundera, strofen ”Säkert som ett lås på Apotekarbron” kom upp i huvudet och jag började skriva låten utifrån den, säger Pr Anders Fahlén.

Efter att ha arbetat 23 år på Hyresgästföreningen har han jobbat med och haft mycket tid att fundera över det här med stadsbyggnad, bra boenden och arkitektur. Pär Anders Fahlén tycker att vi ska vara rädda om det gamla fina i Västerås, men också vara öppna för förändring och våga ta till oss det nya i staden.

– Min sång är lite av ett debattinlägg på det viset. Det finns mycket i Västerås som är fint och som vi ska vara stolta över, men vi måste också se nu när staden växer och det är så mycket nya människor som flyttar hit att vi också måste bygga nytt så att alla har någonstans att bo.

I kväll värmer Pär Anders Fahlén upp publiken inför VLT:s allsång i Stadsparken. Tio minuter innan allsången börjar får vi lyssna på hans ”Apotekarbron” och sjunga med i refrängen som sätter sig snabbt:

”Västerås, Västerås för mig är du den vackraste staden vid Mälaren ju,kan ej mer begära när du öppnar din famn och jag får lägga till i din hamn.”

Apotekarbron

(text och musik av Pär Anders Fahlén)

Västerås, Västerås för mig är du den vackraste staden vid Mälaren ju,kan ej mer begära när du öppnar din famn och jag får lägga till i din hamn.Våra käpphästar vi gärna rider på håller undan förändringsvindar vi försöker då,

men om man vågar kliva av från denna häst kanske upptäcker att allt inte är pest.Lämna elfenbenstornen i kompromiss hitta trivseln fast vi inte fick rätt precislagom blandning av gammalt och nytt kanske är det som ger staden en generös atmosfär.Västerås, Västerås för mig är du den vackraste staden vid Mälaren ju,kan ej mer begära när du öppnar din famn och jag får lägga till i din hamn.

Säkert som ett lås på Apotekarbron där kärlek beslås med ett hänglåsdon,ska evig lycka vara och få bestå undras när över bron man stegar på.Om finer eller fuler är vår stad behandlas uti lokala blad,men för min kärlek till dig Västerås gärna att på bron jag fäster ett lås.Västerås, Västerås för mig är du den vackraste staden vid Mälaren ju,kan ej mer begära när du öppnar din famn och jag får lägga till i din hamn.Modern arkitektur i glas och betong får en nostalgiker som mig att klicka igång,för med kantig och stel byggnation spolas smakfullhet och charm utan pardon.Vi stretar så emot är kanske bakåtsträvare men samtidigt med utvecklingen motvilligt dras med,snurrar några varv på Cityringen och sedan yra bejakar stadsplaneringen.