Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Par inför rätta för villabrand

På onsdagen inleddes rättegången mot den 23-årige man och 19-åriga kvinna som misstänks ha, för att dölja spåren efter ett inbrott, tänt eld på en villa på Vargbogatan i våras.

Det var strax efter sju på söndagsmorgonen den 30 maj som brandlarmet gick i villan intill lasarettsområdet. Två dagar senare greps det misstänkta paret utanför en sommarstuga i Surahammar tillsammans med stora mängder stöldgods från det nedbrunna huset, vars ägare befann sig på semester då brottet begicks.

Kammaråklagare Johan Fahlander presenterade för tingsrätten sin bild av händelseförloppet. Med hjälp av sms-meddelanden och larmloggar anser han sig kunna visa att 23-åringen och 19-åringen tog sig in i huset redan på morgonen torsdagen den 24 maj och sedan vistats där till och från under de tre dygnen fram till branden.

– De har bott in sig rejält. Man har ätit mat, 23-åringens fingeravtryck finns på en matskål, säger han.

Fahlander hävdar att paret tömt huset på värdeföremål, som de sedan fraktat till fritidshuset i Surahammar med villaägarens egen bil och släpkärra. På söndagsmorgonen ska de ha lämnat huset definitivt – men först efter att ha hällt ut stora mängder bensin i huset och tänt på.

23-åringen, som är från Surahammar, har erkänt grov stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel men nekar till mordbranden. Den 19-åriga kvinnan, som är från Västerås, nekar till alla åtalspunkterna trots att hon enligt åklagaren hade på sig såväl kläder som smycken från villan vid gripandet.

Rättegången fortsätter på måndag.