Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parhus totalförstörda i Tortunabrand

Flera bostäder fick evakueras efter att det börjat brinna i ett hus i ett område i Tortuna på lördagsmorgonen.

Vid sextiden på lördagsmorgonen kom larm om en brand i ett parhus på Lundbobergsvägen i Tortuna öster om Västerås. Snart hade branden också spridit sig till parhuset bredvid.

- Två hus var övertända när vi kom till platsen och gick inte att göra så mycket åt. Vi fick koncentrera oss på att rädda ett tredje hus som riskerade att ta eld, säger Marvin Sörensen, inre befäl vid Mälardalens brand- och räddningsförbund.

De brandhärjade husen med sammanlagt fyra lägenheter och två närliggande parhus evakuerades under morgonen. Enligt räddningstjänsten rör det sig om mellan 10 och 15 personer som drabbats och har fått lämna sina hem.

Enligt polisen ska ingen människa ha skadats i branden. Däremot ska flera katter ha brunnit inne. En boende ska enligt uppgift ha räddats ut ur ett av husen av räddningstjänsten bara någon minut innan taket rasade in.

- Trots att det var så tidigt på morgonen kom som tur var alla människor ut i tid, säger Lars Hamrin vid polisen i Västmanland.

En granne vaknade runt halv sju på midsommardagsmorgonen av att det lät konstigt utanför.

- Jag trodde först att det haglade. Sen såg jag att det brann i förrådet mellan husen där borta. Usch, det är hemskt att sånt här ska behöva inträffa, säger hon.

De evakuerade samlades på bygdegården i närheten och enligt polisen har försäkringsbolag och socialjouren kallats till platsen för att hjälpa till med praktiska åtgärder.

Vid åttatiden på lördagsmorgonen var branden under kontroll men eftersläckningsarbetet pågick fortfarande. Enligt Thomas Reichert, räddningsledare på platsen, kommer brandkåren att vara kvar och eftersläcka fram till någon gång under lördagseftermiddagen.

Brandorsaken är ännu oklar men branden har troligen startat i en förrådsbyggnad som binder i hop de nu nerbrunna husen.

- Hur branden startade vet vi inte annat än att det var i förrådet mellan husen men det finns just nu inget som tyder på att den skulle vara anlagd, säger Thomas Reichert.

Under lördagseftermiddagen spärrades området av i väntan på polisens tekniska undersökning som väntas göras i början av nästa vecka.

De utrymda hus som inte eldhärjats uppges ha klarat sig utan skador. Enligt polisen kunde de boende återvända till sina hem sent på lördagseftermiddagen.