Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkeringen i Punkt får ny ägare

Efter en tvist med Boultbee förlorar Västerås stad Punkts parkeringshus. Till årsskiftet tar Q-Park över.

Q-Park driver redan parkeringarna i Park- och Igorhusen i centrala Västerås, liksom Mimers parkeringsplatser.

– Det kommer att bli en total remake av parkeringshuset, säger Q-Parks vd Peder Ståhlberg. Vi kommer att investera 10–12 miljoner och lyfta parkeringen till helt nya nivåer.

Kommer ni att höja p-avgifterna?

– Det är för tidigt att uttala sig om den saken.

Q-Park hade egentligen velat tillträda som hyresgäst redan nu, men hyresnämnden gav nyligen Västerås stad ett uppskov på ett år, något som Peder Ståhlberg ifrågasätter.

– Jag förstår inte varför kommunen får uppskov. De har lagt ut skötseln av parkeringen på andra utförare.

För Västerås stad är det ett bakslag att förlora Punkts parkering.

– Vi hade gärna varit kvar, säger Thomas Wulcan på Västerås stads tekniska förvaltning.

Att kommunen har kontroll över parkeringsplatserna är viktigt för trafikplaneringen, har Västerås stad framhållit. Men det hjälps inte. Q-Park är berett att betala mer än Västerås stad.

Kommunen har betalat en årshyra på mellan 10 och 11 miljoner kronor; Q-Park kommer att betala 17 miljoner kronor årligen. Men tvisten har egentligen inte rört priset; Boutlbee har helt enkelt velat ha en annan

hyresgäst i huset.

– Det är väldigt tråkigt att kommunen förlorar kontrollen över parkeringen, säger tekniska nämndens ordförande Carin Lidman (S).

Läs mer i lördagens VLT.