Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partisekreteraren: ”Några få men högljudda individer”

Något missnöje med Marie Edenhager eller Runar Filper känner inte SD:s ledning till, hävdar partisekreterare Björn Söder. I övrigt vägrar han kommentera de uppgifter som framkommit under VLT:s granskning.

Flera källor vittnar om att SD:s centrala ledning är fullt medveten om de felaktiga mantalsskrivningarna inför valet 2010, om påståendena om Runar Filpers röstköp och om missnöjet med hur SD dalarna/Västmanland leds. Men när VLT ber Björn Söder om en intervju svarar han så här via mejl:

”Partiledningen har ingen anledning till att inte ha fortsatt stort förtroende för både Marie Edenhager och Runar Filper. Något starkt missnöje mot dessa känner vi inte till. Det är några få men högljudda individer, som varit föremål uteslutningar ur partiet, som framfört missnöje.”

Varför han tror sig veta vilka källor VLT använt framgår inte av svaret. Utan att röja våra uppgiftslämnare kan vi dock försäkra att ingen av dem ”varit föremål för uteslutningar”.

Efter att ha påpekat detta i ett svarsmejl blir vi uppringda av SD:s pressansvarige, Martin Kinnunen. Han säger att frågorna är en ren distrikts-angelägenhet och av för ”låg dignitet” för att besvaras av partistyrelsen. Men han erbjuder sig ändå att svara å styrelsens vägnar.

John Bergströms fejkskrivning i Västerås vill han inte kännas vid.

– Vi har pratat med Bergström. Han hänvisar till att han visst bor på den uppgivna adressen i Västerås. Vi har inga möjligheter att genomföra en sådan undersökning, det måste vara upp till Skatteverket, säger han.

Anklagelserna om att Runar Filper skulle ha köpt röster har visserligen nått partistyrelsen, men Martin Kinnunen betonar att det bara handlar om påståenden.

– Det betyder ju inte att man vet att det är så.

Vilka efterforskningar partiledningen gjort för att ta reda på om påståendena är sanna vill Kinnunen inte redovisa.

– Men det krävs väldigt, väldigt tydliga bevis om riksorganisationen ska gå in och lägga sig i valet av ordförande. Det ska antingen vara kriminalitet eller tydliga stadgebrott. Vi måste respektera årsmötets beslut.