Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Artighet och respekt – därför blir Västerås utklassat av Tokyo

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

”Västerås går inte att jämföra med Tokyo, men om jag nu ändå ska envisas med att göra det konstaterar jag att …”

Anmäl text- och faktafel

När jag var liten fascinerades jag av Tokyofödde regissören Akira Kurosawas filmer, främst dem som handlade om samurajer och hade skådespelaren Toshiro Mifune i huvudrollen.

Där i min barndom närde jag en dröm om att besöka Japan.

Men det blev liksom aldrig av … tills en betydligt yngre generation plötsligt intresserade sig för Japan – med anledning av nationens starka teknikutveckling samt för nationens animekultur (animerad konststil).

När de vuxna sönerna i fjol fick bestämma vart vi skulle åka på familjesemester, när alla ändå var samlade i Västerås den sommaren, kom förslaget: Tokyo.

Därav denna krönika, som blir lite av ett resereportage med mina personliga perspektiv från staden som nästa år står som värd för sommar-OS.

Världens tryggaste storstad?

Det första som slår mig gällande Tokyo, med 14 miljoner invånare, är att jag aldrig upplevt en lugnare och tryggare storstad.

Visst, jordskalv är vardag … men jag syftar på tryggheten rent känslomässigt.

Artigheten är ett kulturarv, liksom respekten. Trots folkmyller i vissa korsningar, stationer och affärer är det ingen trängsel på det sättet som vi är vana vid. Det är ingen som ”bufflar” sig fram, utan alla håller avstånd.

På tåg och tunnelbanetåg är alla mobiler på ljudlöst och även här hålls det fysiska avstånd som är möjligt för att inte råka stöta in i någon medpassagerare.

Gator, torg och parker är rena.

Så oavsett tid på dygnet känns det hur säkert som helst att spatsera var som helst eftersom även stadens hemlösa håller samma distans som alla andra.

Kontrasten av gammalt och nytt

Området Chiyoda/Chiyoda-ku i centrala Tokyo är ett bra exempel där det blir tydligt hur historiska byggnader och välskötta parker blandas med modern arkitektur.

Mitt i den myllrande smeten hittas denna stora oas innehållande kejserliga palatset, murar, vallgravar och fridfulla trädgårdar.

Kontrasten av gammalt och nytt hittas lite över allt.

På en gata med spelhallskakofoni och poppiga varuhus, som kedjan Don Quijote, kan det plötsligt dyka upp en sidogränd med ett gammalt tempel.

Mixen är lika unik som överraskande.

Maten – det globala utbudet

Det gastronomiska utbudet är av absolut världsklass i Tokyo. Här hittas alla varianter i alla prisklasser.

För finsmakaren är Kaiseki ett måste. Kaiseki är just traditionella japanska rätter som intas i en traditionell och avskalad miljö, en måltid som serverats japanska kungligheter i urminnes tider.

Det handlar om många rätter, väldigt många rätter.

På restaurang Kakou, Hyatt Regency Tokyo, inleddes serveringen med en rätt … som följdes av två rätter … som följdes av fyra rätter … som följdes av åtta rätter … som avslutades med efterrätt bestående av färsk frukt.

Puh! Helt omöjligt att tvinga i sig allt, men ändå ett härligt sätt att tillbringa en hel kväll i avsmakningens tecken av exempelvis tempura, sushi och sashimi.

En sådan här extrem måltid gick 2018 på ungefär 800 svenska kronor per person.

Lika klassisk japansk mat är nudlar – och på ett Ramen-hak kan en rejäl mättande portion nudelsoppa avnjutas för omkring 70 kronor per portion.

Noterbart är även att matinköp i närmaste 7-Eleven-butik är en populär företeelse. Där hittas alltid ett bra utbud av både kall och varm mat med japansk touch. Många Tokyobor handlar sin lunch eller frukost där för en billig peng för att sedan avnjuta maten i närmaste park.

Måste bara nämna de perfekta kokta äggen på 7-Eleven. De är varken hårdkokta eller löskokta, utan alltid lagom … och dessutom perfekt färdigsaltade – innanför skalen. Jag har förgäves klurat i över ett år på hur detta äggmirakel går till …

Tro nu inte att Tokyo enbart erbjuder japanska maträtter.

Nä, staden är en global matmetropol där du kan hitta vad du än är sugen på – allt från suveräna kötträtter och goda pastarätter till fish and chips och urläcker pizza.

Och allt går att hitta i varje stadsdel som har ett eget centrum bestående av sevärdheter, shopping, restauranger och nöjesliv.

Det finns mums för alla.

Den himmelshöga gåstaden

Trots det stora befolkningsantalet och skyskraporna, som får många andra skyskrapor i världen att blekna, är Tokyo ändå en bra gåstad.

Anledningen är att trafiken finns i olika skikt.

Generaliserat så är tåg- och tunnelbanetrafiken förlagd under markplan i ett myller av underjordiska passager som förenar stadens alla resecentrum med tillhörande butiker och restauranger.

Biltrafiken i sin tur är förlagd en våning över markplan.

Detta innebär att det fungerar alldeles utmärkt att utforska staden till fots. Det gäller bara att vara förberedd med bekväma promenadskor, karta och gott om tid för att kunna njuta av Tokyos storhet i ett makligt tempo.

Och när orken faktiskt tar slut så finns förstås taxi. Vissa reseguider flaggar för att taxiresor är dyra i Tokyo, men för oss som är vana vid Västeråstaxitaxor är det ingen skillnad.

Västerås går inte att jämföra med Tokyo, men om jag nu ändå ska envisas med att göra det konstaterar jag att: Min hemstad också har sköna kontraster av gammalt och nytt, att centrum är gångvänligt samt att matutbudet är bra – även om den inte håller Tokyoklass.

Gällande trygghetsbiten har vi massor med jobb att göra, där blir vi utklassade av Tokyo.

Ett första steg är att ta efter kulturarvet gällande artighet och respekt.

Trevlig helg.

VECKANS TRE HETA:

Shiori Ito

Den japanska journalisten startade #meetoo-rörelsen i just Japan. Hennes bok om detta, Black Box, är även släppt på svenska. Lästips.

Anneli "Pandora" Magnusson

Att Pandora från Västerås var ett gigantiskt musikunder och slog igenom på allvar i Japan på 1990-talet är sjukt häftigt. Västerås på världsscenen ... Wow!

Ägg

Proteiner, vitaminer och mineraler kompakt förpackade i ett litet skal. Ägg är ett underskattat livsmedel som förtjänar att hyllas mer. Äggstra, äggstra ...

VECKANS CITAT:

Den som för andra bakom ljuset, famlar snart själv i mörkret.

Japanskt ordspråk.