Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Coronatiderna har enat oss i ... RÄDSLA!

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Rädsla är en känsla som inte är förhandlingsbar. Analysera den. Resten av ditt ibland skrämmande och ibland härliga liv väntar ...

Anmäl text- och faktafel

Corona enar miljarder människor världen över med en känsla som alla någon gång har upplevt – rädsla.

Den känslan är inte förhandlingsbar.

Om den upplevs, så finns den.

Nationalencyklopedin beskriver övergripande rädsla på detta sätt: "Känsla av obehag som kan variera i styrka från mild oro till skräck."

Ingen kan med trovärdighet hävda att rädsla är en obekant känsla.

Rädslan har alltid funnits där ... sedan urminnes tider ... långt innan folk i Sverige började att hamstra handsprit och toalettpapper.

Denna vår har stora delar av världen känt rädsla med anledningen av coronaspridningen. Möjligen är den rädslan fortsatt lika stark, eller ännu starkare, hos vissa.

Men rädslan i sig har alltid funnits där ... sedan urminnes tider ... långt innan folk i Sverige började att hamstra handsprit och toalettpapper samtidigt som den ena idrottsserien efter den andra lade ner verksamheten för att helt sonika dra ett stort deprimerande streck över säsongen 2019/20.

Du är eller har varit rädd!

Kanske är det scenskräck som får ditt hjärta att klappa i paniktakt och får ditt sinne att fokusera på allt som kan gå åt fanders den sekund som du ska göra det du tänkt att göra i offentlighetens sken?

Kanske är det döden som skrämmer dig? Den oundvikliga döden som är ändstationen för oss alla, döden som en dag sätter punkt för det vi kallar liv.

Kanske är det tanken på smärta, antingen fysisk eller psykisk, som fryser ditt inre till is precis innan ditt medvetande brutalt klargör att du kommer att drabbas av en skallning över näsroten eller ett smädande hån som tar ända in i hjärteroten.

Kanske är det tanken på spindlar, insekter/reptiler, som får dig att hyperventilera och skrika lika plötsligt som okontrollerat?

Kanske är det skräckfilmer som får din puls att stanna ett ögonblick samtidigt som du söker efter skydd bakom en soffkudde

Kanske är det oron över dina nära och käras välfärd som får dina tankar att rusa iväg på ett sätt som känns som ett förlamande mörkt täcke av ren och skär fasa?

Kontentan är: Du vet vad rädsla är och kan relatera till känslan – precis som alla andra.

Rädsla är i grunden en positiv egenskap. Vi har nytta av den för att skydda oss själva. Den finns alltid där i bakgrunden som en klok vän som ska påminna oss om att inte utföra alla de dumma idéer som faktiskt då och då poppar upp i vår hjärna som ofta går på högvarv ... speciellt i dessa ständigt uppkopplade tider.

Anamma rädslan.

Erkänn den.

Dyk ner i dess känslosvall.

Men kom ihåg att rädslan inte får bli en permanent energislukare som drar ner oss i en livstidslång avgrund av hopplöshet.

Rädsla är som sagt en känsla, den finns bara i vårt eget sinne.

Vi måste alltså lära oss att analysera vår egen rädsla, dra kloka slutsatser och agera därefter för att kunna leva vidare utan paralyserande skräckkänslor.

Det är fredag.

Resten av ditt ibland skrämmande och ibland härliga liv väntar.

VECKANS TRE HETASTE

Charlotte Selbekk. VSK Bandys 22-åriga norska slog till dubbelt i SM-finalen ... på stopptid! Magisk tajming för Bästerås!

Maria Björkman. VLT-profilen, som även är utgivare för VLT Stadsliv, levererar ljusglimtar även i kristider. Hatten av för denna härliga krönikör!

Normaltid. Oj, vad du kommer att saknas när du natten mellan lördag och söndag ersätts av den förhatliga så kallade sommartiden. Det är smärtsamt att tvingas flytta fram klockan en timme.

VECKANS CITAT

Efter att ha tänkt igenom hur farligt allting är finns det inget som skrämmer mig längre.

Gertrude Stein, amerikansk forfattare (1874–1946).