Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Då kallades jag för finnjävel – nu för idiot!

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Har något förändrats här i Västerås sedan 1970- och 1980-talet?

Anmäl text- och faktafel

Viktigt att ha klart för sig innan denna historia läses: Jag är född i Västerås.

Dåså, dags att återvända till tiden då V-jeansen och ABBA var lika heta som streamingtjänster är i dag.

Bilden från första delen av 1970-talet. Svarvargatan i Västerås. Det är soligt. Sandlådan, de gröna gräsmattorna och kiosken sätter tonen för livet.

Allt handlar om barndom, vänner och lek på gården.

Språket är finländska. Anledningen är att den invandrande arbetskraften från Finland via Asea och andra industriföretag erbjöds boendemöjligheter bland annat på Svarvargatan.

Bilden från andra delen av 1970-talet och början av 1980-talet. Släggkastargatan i Västerås. Det är mulet. Skolan, asfaltsplanen och Vivo sätter tonen för livet.

Allt handlar om mobbning, ovänner, vänner och landhockey.

Språket är svenska, som jag lärde mig först i skolan. Anledningen till den nya boplatsen: Miljonprogrammen gav den invandrade arbetskraften möjlighet till både bättre och större boende.

Barn är som barn är ... hette det på den tiden. Det innebar också att ingen då ens reflekterade över saker som vi i dag kallar för kränkningar, hot och hat.

Undertecknad västeråsare anslöt till denna skolgemenskap med förutsättningar som stavades finskspråkig, överviktig och missbruksproblem hos min far.

På skolgården uttalades förutsättningarna upprepade gånger i hög ton som: Finnjävel, tjockis och alkisunge!

Gissa vilken kategori jag hamnade i – poppis eller utstött?

Det märkliga var att det ändå fanns vissa personer med finska rötter som blev accepterade i poppisgänget ... och att de i sin tur då kallade mig för "Paska" (skit). Miksi (varför)?

Det fina med oss utstötta var ändå att vi fann varandra, vi fann en vänskap som var oerhört viktig där och då.

Med tiden förändrades allt, som det alltid gör. Puberteten slukade min övervikt, farsan försvann ur mitt liv ... och det dök upp även andra invandrargrupper i vår del av lokalsamhället på 80-talet. Efter de arbetskraftsinvandrande finländarna kom flyktinginvandringen från främst balkanländer.

Finnjävlarna försvann inte, men plötsligt fanns det turkjävlar. Jo, de kallades så i de minderåriga kretsarna i vår lilla del av lokalsamhället – trots att det är föga troligt att någon av dem som kallades för det verkligen kom från just Turkiet.

Landhockeyturneringarna på asfaltsplanen blev allt mer polariserade och infekterade. Där fanns "villagänget" (med svenskklingande namn), "höghusgänget" (med svenskar som var kompisar med oss finnjävlar) och "turkgänget" (med dem som hade en annan hudfärg än "svennar" och "finnar").

Det var upplagt för hatmatcher ... och de slutade ofta med något knytnävsslag, fribrottning på asfalten, håliga kläder, skrapade knän, tårar och svavelosande svordomar.

Numera är det ord som "pajas" och "idiot" som ibland dyker upp – främst via sociala medier.

Då på den tiden fanns inget utrymme för att få vara känslig. Inte i min värld i alla fall. Curlingföräldrar, psykisk ohälsa, PK-polis/maffia och bokstavskombinationer existerade inte ... inte ens som "science fiction".

Var det bättre förr? Nja, jag kan konstatera att jag numera näst intill aldrig kallas för finnjävel. Numera är det ord som "pajas" och "idiot" som ibland dyker upp – främst via sociala medier.

När jag och VLT:s utgivare Daniel Nordström i fjol fick besök av finländska journalister fick jag dock frågan: "Var i Finland kommer du ifrån?"

Jag svarade: "Jag är från Västerås."

Det är lika sant nu som det alltid har varit.

Det kommer aldrig att förändras.

TRE HETA

Viktor Prodell. Den 32-årige anfallaren förlängde sitt kontrakt med VSK Fotboll. Målkung!

Lovisa Odén. Den 25-åriga västeråsaren kombinerar eget företagande med att spela bandy i VSK. Med hjärtat i Västerås.

Bahak Soleymani. Stans padelstjärna är nära comeback. Game on!

CITATET

Ska vi komma överens om att du är en vaktmästare och jag en världsmästare?

Matti Nykänen, finländsk backhopparlegend (1963–2019).