Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Det här är en dag av hopp

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Välkommen 2021 – året då vi åter vågar drömma om det vi kallar livskvalitet i form av ökad frihet.

Anmäl text- och faktafel

Gott nytt år! Äntligen har vi 365 oskrivna kalenderblad att sätta hoppet till.

Hur mås det egentligen i hemisoleringen?

Är det samtal med "porslinsratten", dubbel Treo och betongkepa som senare förvandlas till ett sug efter pizza och cola som gäller i dag?

Är det så att statsminister Stefan Löfvens klassiska oktoberuttryck "Det får vara slutfestat nu" glömdes bort lagom till nyårsaftonen i går?

Oavsett hur det är med den saken står det klart att denna fredag, den 1 januari 2021, är en dag av hopp. En dag då vi verkligen kan börja tro på en bättre framtid.

För ett år sedan hade vi ingen aning om att 2020 skulle bli ett år präglat av själva motsatsen till livskvalitet.

Den 23 januari 2020 publicerade VLT en artikel med rubriken: Nytt virus får börsen att falla – mest nedåt för ABB.

Den 24 januari 2020 publicerade VLT en artikel med rubriken: 100 ABB-anställda i hårt virusdrabbade staden i Kina: ”Resor till Wuhan är stoppade”.

Inte ens då insåg vi vad som väntade runt hörnet.

Sedan dess har VLT publicerad drygt ytterligare 1400 artiklar gällande coronapandemin.

Och nu vet vi bestämt att 2020 var ett uselt år ur alla möjliga perspektiv. 2020 var året då bristerna i den svenska sjuk- och äldrevården avslöjades, året då regeringen stod handfallen, året då näringslivet hotades, året då vår frihet inskränktes ... ja, #coronaröv helt enkelt.

Men den 21 december 2020 inföll vintersolståndet. Då passerade vi denna vinters mörkaste dag, då inleddes färden mot de ljusare tider som vi alla väntar på.

Och den 31 december 2020 inföll nyårsaftonen. Då satte vi punkt för det mörkaste året i mannaminne, då tändes hoppet om den frihet som vi alla väntar på.

Förväntningarna på 2021 är försiktigt höga.

Ingen bör förvänta sig att 2021 är året då vi kommer tillbaka till livet vi levde 2019, men alla har anledning att tro att 2021 är året då läget ljusnar.

Vaccineringen mot covid-19 är en given nyckel gällande arbetet att häva behovet av rekommendationer, restriktioner och eventuella pandemilagar.

Det vi vet är att vaccinering mot covid-19 kommer att ske under 2021 – men vi vet inte hur snabbt den kan genomföras, om effekten blir lyckad, om alla verkligen kommer att vaccinera sig eller hur vi hanterar samhällssituationen då vissa är vaccinerade och andra inte.

Klart är dock att 2021 är året då vi åter kan drömma om det vi kallar livskvalitet i form av ökad frihet.

Vad vi sedan menar med frihet är individuellt och ett ämne som vi troligen aldrig till fullo kommer att enas om. Sedan den grekiska filosofen Artistoteles propagerade för sin syn på frihet över 300 år före Kristus har vi fortsatt debatterat betydelsen och någonstans gemensamt kommit fram till den politiska filosofin som inskränker vår handlingsfrihet i form av lagar.

Oavsett var och ens unika definition av ultimat frihet är vi nog överens om att pandemirestriktioner har hållit oss fängslade mer än vanligt – och att det finns gott hopp om att 2021 kan återge oss delar av livskvalitet som får oss att känna oss friare än under 2020.

Personligen vågar jag drömma om publikmatcher på Rocklunda någon gång under 2021.

Bara en sådan sak skulle öka just min livskvalitet.

Håll ut ... och våga tro på 2021.

TRE HETA

Elin Cederroos. Västeråsboxaren är nominerad till Jerringspriset som delas ut den 18 januari 2021. Nästan lika stort som VLT-priset ...

Helga Johnson. 84-åringen från Hökåsen har en magisk touch gällande apelsiner. Lokal marmeladmakare.

Mopedgruppen Västerås. Motortomtarna spred julstämning i Västerås den fjärde advent. Uppskattat julbrum.

CITATET

Att leva är inte nog. Solsken, frihet och en liten blomma måste man ha.

Hans Christan Andersen, dansk författare (1805–1875).