Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Det här betalar du för – bara du kan avgöra om det är värt slantarna

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Mobiltelefonen i kombination med digitala flöden väcker den knivskarpa frågan: Vad är en papperstidning värd?

Anmäl text- och faktafel

Papperstidningen VLT blir bara dyrare och dyrare! Varför ska papperstidningsläsare behöva betala för artiklar och tv-sändningar via sajter och appar? Varför får så många papperstidningen gratis på torsdagar, vilket är orättvist mot prenumeranterna?

Påståendet och de två frågorna ovan är högst relevanta och förtjänar att lyftas på nytt.

Till att börja med vill jag klargöra att jag har full förståelse och den yttersta respekt för VLT:s papperstidningsprenumeranter, som i och med sin prenumeration också är så kallade komplettkunder.

Jag är själv uppväxt med VLT i pappersform vid frukostbordet. Känslan av att knäppa på kaffebryggaren, hämta tidningen, göra i ordning några mackor och sedan sätta sig i lugn och ro och inmundiga såväl nyheter och reportage som dagens viktigaste mål är oförglömlig. Den känslan är lite av vardagslyx, en må bra-upplevelse.

Samhället har dock förändrats – framför allt i och med mobiltelefonernas (smartphones) stora genomslag. I dag är det betydligt färre som kan relatera till frukoststunden med en papperstidning. I stället är det fler och fler som vaknar upp till sin mobiltelefon för att scanna av Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat, LinkedIn, WhatsApp, Messenger och liknande i kombination med skummande av nyhetssajter/nyhetsappar som känns relevanta.

Samtidigt som andelen digitala nyhetskonsumenter ökar vill vi ändå säkerställa att de som fortsatt vill läsa sin VLT i pappersform också ska få möjligheten att göra det.

Och det är här kostnaderna slår till.

Fortsatt krävs det anställda journalister för att producera artiklar, personal som planerar och redigerar papperstidningen, personal som ser till att tidningen blir tryckt och personal som distribuerar tidningarna från tryckeriet till var och ens brevlåda.

När papperstidningsprenumeranterna blir färre stiger också kostnaderna för var och en.

Men annonserna då, ger de inte så stort tillskott att tidningstryck och distribution kan ”subventioneras” för prenumeranterna?

Svar: Nej.

Samhällsutvecklingen gällande framför allt mobiltelefonerna har lett till att merparten av de totala medieannonsintäkterna hamnar hos stora utländska internetaktörer – och så ser det ut i Västerås, Sverige och Europa.

Med andra ord handlar VLT:s totala affärsmodell numera främst om en läsaraffär, inte lika mycket som tidigare om en annonsaffär.

Det kan man tycka vad man vill om, vilket även jag gör, men om vi vill läsa VLT i någon form så måste vi också betala det som det kostar.

För papperstidningsläsare ligger kostnaden just nu på 4 080 kronor per år.

Dyrt? Ja, som klumpsumma är 4 080 en rejäl slant!

Nedbrutet innebär det 78 kronor/vecka eller 11 kronor/dag.

Vad är en papperstidning värd?

Ja, den frågan kan bara var och en svara på … jag kan bara redogöra för varför kostnaden är som den är.

Kontentan av detta är att papperstidningsläsaren betalar för just papperstidningen. Sedan vill vi på VLT vara så generösa vi kan mot våra trogna prenumeranter och det är därför samtliga så kallade komplettkunder har fri tillgång till VLT:s e-tidning samt till alla våra digitala artiklar samt tv-sändningar på webben (vårt Plus-material) genom kundinloggning på våra sajter och appar.

Det innebär inte att papperstidningsprenumeranterna måste logga in och nyttja det digitala utbudet, men det finns där tillgängligt för den som så önskar. Som en bonus.

Våra digitala kunder betalar för det digitala innehållet, som vi är tvungna att ha för att fortsatt vara en vital nyhetsaktör i dagens samhälle och en dominerade sådan i Västerås.

Till sist. Gällande det att vissa får papperstidningen VLT gratis på torsdagar, samma tidning som prenumeranterna betalar för via sin prenumeration.

Det känns helt fel.

Där ska vi agera.

Ta det som ett löfte.

VECKANS TRE HETA:

VLT-läsarna

Undertecknad har ägnat ägnat dagar åt att gå igenom era svar på den enkät om just VLT som vi lanserade den 11 oktober 2019. Ni är tusentals som svarat både via post och digitalt. Tack för ert engagemang! Er input betyder mycket för oss som vill vässa VLT i alla kanaler.

William Holm

VLT:s nöjesredaktör har en unik stil och en "folklig penna" som i mina ögon gör honom till stans skönaste krönikör.

Normaltiden

Snart är det äntligen slut på den eländiga sommartiden ... jag syftar på att flytta tillbaka klockan en timme. Jag omfamnar återgången till normaltid på söndag och lobbar i och med detta så hårt jag kan för att beslutsfattare aldrig ens tänker en annan tanke än att så fort det går permanenta just normaltiden.

VECKANS CITAT:

Tänk till. Sunt förnuft är aldrig överskattat.

Pasi Hiirikoski, redaktionschef, VLT.