Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Håll dig hemma och ”fira” påsken enligt klassiskt 1900-talslidande

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Oavsett vad vi tror, om vi tror eller vad vi tror på är det högst intressant att coronasituationen just i dag sätter oss i en sits som rimmar med kristendomens traditioner från tidigt 1900-tal.

Anmäl text- och faktafel

Det är långfredag. En klassisk så kallad röd dag som ofta handlat om att ...

... resa till nära och kära för kramkalas och trevligt nära samkväm.

... storhandla "äggstra" gottigheter som påskmust, påskgodis och memma.

... ladda för en hejdundrande efterlängtad långhelg med tid för extra allt: Familjemiddag, kompishäng, biomaraton, förfest, klubbkväll, efterfest och bakispizza för att nämna några alternativ – som undertecknad gubbe inte längre alls kan relatera till.

Men det var innan coronatiderna det.

Nu kan vi slås av aha-upplevelsen att dagens firande av denna långfredag, enligt livsviktiga coronadirektiv, kan bli en riktig retroåtergång som rimmar väl med si så där 100 år gamla kristna traditioner.

Så här skriver Svenska kyrkan om långfredagsfirandet i början av 1900-talet: "För den som är född runt 1900 var långfredagen en dag i absolut stillhet, utan vänner, utan konsumtion och utan arbete."

Låter misstänkt likt coronakarantän ...

Med andra ord leder coronadirektiven in oss på stigen som följer Jesu fotspår. Vem såg den komma?

Även följande formuleringar av Svenska kyrkan sammanfaller otäckt väl med våra tankar i dessa kristider: "Påsken handlar ju om Jesu död, och döden är ju ingenting vi firar. Därför har långfredagen varit en formell och sorgsen dag i svensk tradition."

Oavsett vad vi tror, om vi tror eller vad vi tror på är det högst intressant med dessa klassiska bibliska kopplingar som på ett överraskande sätt överensstämmer med just denna långfredag.

Ett liv där regeringsbeslut, även om de är såväl förståeliga som nödvändiga att följa, är inte ett liv i frihet. Nej, det är istället en fortsatt Golgatavandring i mörker där hoppets låga ibland inte ens kan skönjas.

Sedan corona blev vår verklighet har vår vardag steg för steg förvandlats till ett asketiskt lidande, i alla fall mentalt. Ju mer som stängts ned desto mer har också glädjen och livsviljan dämpats.

Ett liv utan exempelvis elitidrott att följa från läktarhåll, spontana biograf-, restaurang-, konsert- och teaterbesök eller resor till släkt och vänner är torftigt och nedbrytande.

Ett liv där regeringsbeslut, även om de är såväl förståeliga som nödvändiga att följa, är inte ett liv i frihet. Nej, det är istället en fortsatt Golgatavandring i mörker där hoppets låga ibland inte ens kan skönjas.

I dagsläget känns långfredagen just lååååång ... och dyster ... som en maratonpredikan om Jesu lidanden.

Men hoppet finns där någonstans. Hoppet om tiden efter corona, hoppet om frihet, hoppet om ett liv där valmöjligheterna åter dukas upp likt ett läckert smörgåsbord.

Även det kristna traditionella påskfirandet mynnar ju trots allt till slut ut i glädje. Enligt svenska kyrkan handlar påskfirandet om följande: "Vi firar segern över döden och kärlekens vinst."

Och det är väl det vi alla väntar på i dessa coronatider. Att lidandet ska ta slut och att vi verkligen ska kunna leva fullt ut igen och njuta av de allt ljusare och varmare dagarna ... oavsett vad vi tror, om vi tror eller vad vi tror på.

Men just nu: Håll dig hemma för bövelen!

Trevlig långfredag i religiös 1900-talsstil!

VECKANS TRE HETASTE

Louisa Lundström. Narkossjuksköterskan på IVA 2 säger själv att hon "inte är någon hjälte" utan att hon bara gör sitt jobb. Så talar en sann vardagshjälte!

Matilda Forsberg. VästeråsIrstas högersexa slutar med handbollen på grund av motivationsbrist. Ett starkt beslut av en 22-åring.

Kim Norman. Hon startade en insamling för att kunna bjussa den hårt belastade vårdpersonalen på mat. Snacka om att leva upp till: Tillsammans för Västerås.

VECKANS CITAT

Under påsken är det svårt att hitta plastkassar, eftersom det är pås-kris.

Påskskämt av anonym.