Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Hyllade västeråsare bakom VM-silvret!

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Drömmar om guld slutade i silver – och en skön fantasirubrik.

Anmäl text- och faktafel

Från och med den 8 maj 2020 borde vi hockeyvänner ha njutit av VM för herrseniorer. I normala fall alltså.

Men med anledning av #coronaröv har vi blivit snuvade på alla former av färskt hockeygodis, så det blir ingen helig hockeyhelg med semifinaler lördagen den 23 maj och final i Hallenstadion i Zürich, Schweiz, söndagen den 24 maj.

Det enda vi kan göra är att snabbt minnas tillbaka på VM 2019 i Bratislava, Slovakien, som i mitt tycke var ett mästerskap med ett lika oväntat som härligt slut.

Här kommer snabbreprisen från VM 2019.

Grupp A, slutställning i gruppspelet: 1) Kanada, 2) Finland, 3), Tyskland, 4) USA.

Grupp B, slutställning i gruppspelet: 1) Ryssland, 2) Tjeckien, 3), Tre Kronor, 4) Schweiz.

Kvartsfinalfacit: Kanada–Schweiz 3–2 efter förlängning, Ryssland–USA 4–3, Finland–Tre Kronor 5–4 efter förlängning, Tjeckien–Tyskland 5–1.

Semifinalfacit: Ryssland–Finland 0–1, Kanada–Tjeckien 5–1.

Bronsmatch: Ryssland–Tjeckien 3–2 efter straffar.

Final: Finland–Kanada 3–1.

Slutkommentar: Tungt uttåg redan i kvarten för Tre Kronor via en skrällförlust mot nederlagstippade ärkerivalen Finland, som hade ett uselt lag på pappret. Hemvävda Finland fortsatte dock att skrälla även mot övriga NHL-späckade stornationer och gick hela vägen, mycket tack vare doldiskaptenen Marko "Mörkö" Anttila.

Eftersom det inte ens hanns presenteras antydningar till VM-trupper 2020 innan corona lamslog världen är det förstås omöjligt att spekluera i utgången av inställda VM 2020 ... men som Gunde Svan säger: "Ingenting är omöjligt!"

Så med det som bas presenterar VLT:s fredagskrönika här och nu den fiktiva utgången av hockey-VM 2020.

Håll i hjälmen.

GRUPPSPELET 2020

Grupp A: Tre Kronor genomförde en sedvanligt stark grundserie och vann gruppen före Kanada, Tjeckien och Tyskland.

Slovakien, Danmark, Vitryssland och Storbritannien missade slutspelet.

Grupp B: Ryssland vann gruppen före USA, Finland och Schweiz.

Lettland, Norge, Kazakstan och Italien missade slutspelet.

KVARTSFINALERNA

Tre Kronor–Schweiz 4–2: Efter en halvtam öppning gjorde de blågula sin plikt och levde upp till favoritskapet via en komfortabel vinst.

Ryssland–Tyskland 3–1: De ryska björnarnas tekniska överlägsenhet fick till slut de heroiskt kämpande tyskarna på fall, men det satt långt inne.

Kanada–Finland 3–2 efter förlängning: Sedvanligt stjärnspäckade "Lönnlöven" fick revansch för finalförlusten 2019, trots att regerande världsmästaren Finlands offensiva spetsar från NHL var i storform.

USA–Tjeckien 3–4: Stjärnspäckade USA underpresterade åter när det gällde som mest medan Tjeckien plockade fram sin bästa kontringhockey. Det fällde avgörandet.

SEMIFINALERNA

Tre Kronor–Tjeckien 3–1: De blågula växlade upp en nivå samtidigt som tjeckerna hade bränt sitt bästa krut. Stabil seger.

Ryssland–Kanada 3–5: Ett sprakande stormaktsmöte där Kanadas intensiva press över hela banan samt starka forcering framför motståndarkassen blev vinnarvapen.

BRONSMATCHEN

Ryssland–Tjeckien 4–1: Ryssarna var numret större hela vägen och utnyttjade sitt powerplay effektivt.

FINALEN

Tre Kronor–Kanada 2–4: En bra prestation av de blågula, men Kanada hade bättre målvaktsspel och var dessutom klart hetare framför båda kassarna.

Noterbart är att Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv, som förstås direkt efter finalförlusten var besviken, lyfte fram ett helt gäng Västerås- och VIK-bekantingar som var drivande när Sverige ändå tog detta fiktiva VM-silver.

– Det var kul att se att kemin mellan Mikael Backlund och Patrik Berglund nu när de återförenades här i Tre Kronor. Jag är också mycket nöjd med intensiteten och karaktären som Dennis Everberg, Dennis Rasmussen och Mathias Bromé bidrog med, sade Garpenlöv via undertecknads fantasi gällande detta fiktiva-VM.

Drömmar om guld slutade alltså i fantasisilver och den fiktiva rubriken "Hyllade västeråsare bakom VM-silvret!"

Så kan det vara.

#coronaröv

VECKANS TRE HETA

Vigge och Maja. Stans kändispar Victor och Maja Nilsson Lindelöf letar hus i Västerås. Hemstadskärlek. Med hjärtat i Västerås.

Kim Lund och Pär Martinsson. Duon har piggat upp Västerås city i och med öppnandet av Bageri April mitt i dessa kristider. Hembakat. Med hjärtat i Västerås.

Öyvinn Björkas. Rudbeckianska gymnasiets svensklärare prisas av Svenska Akademien. Fint skolboksexempel. Med hjärtat i Västerås.

VECKANS CITAT

Jag åker dit pucken kommer, inte där den redan har varit.

Wayne Gretzky, hockeyikon från Kanada (född 1961).