Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Karl Hedins nonchalans riskerar att göda extremismen

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

”Att med en axelryckning nonchalera sammanhanget kan bli ett samhällsproblem. Därför "tjatar" även jag om miljardären Karl Hedin.”

Anmäl text- och faktafel

VLT:s politiska redaktör Matilda Molander skrev i början av veckan en ledare med rubriken "Karl Hedin kan inte låtsas som ingenting – hans närvaro legitimerar bokmässa med främlingsfientlig koppling".

Nu "tjatar" även jag om Karl Hedin med syftet att poängtera varför.

BAKGRUND:

Skogsmiljardären Karl Hedin, som äger Fagerstabaserade AB Karl Hedin, har även skrivit en bok med titeln "Maktmissbruket – Ett hot mot demokratin".

70-årige Hedin, fyller snart 71, är inbokad som talare på den "Alternativa Bok- och Mediamässan" i Stockholm den 26 september 2020.

I grunden är det inget konstigt alls med detta.

Karl Hedin är misstänkt i en jaktbrottshärva och känner sig kränkt av detta. Han nekar till jaktbrott och har sålunda tillsammans med medförfattarna Sven Severin och Björn Törnvall skrivit en bok där de ger sin version av det inträffade kring det misstänka jaktbrottet. Hedin har också valt att ställa upp som talare på en mässa för att sprida sitt perspektiv och kanske även för att dra in någon krona i form av ökad bokförsäljning.

Karl Hedin, som inte är dömd för något, nyttjar sin yttrandefrihet.

Det har han liksom alla vi andra i Sverige rätt att göra.

DETALJER:

Vårt samhälle är komplext, så komplext att inte ens "maktpersoner" med populistiskt driv kan ha koll på alla detaljer i förväg.

Gällande Karl Hedins kommande mässtalande har tidskriften Expo skrivit att det handlar om en högerextrem mässa som arrangeras av föreningen "Education4future".

Katerina Janouch, en av grundarna till Education4future, har en längre tid rört sig mot högerextrema kretsar – några av hennes åsikter framkommer bland annat i en intervju i Svenska Dagbladet. Education4future rekommenderar sidor till "vit makt-föreningar" och har anlitat mässtalare som kandiderat till högerextrema partier samt står åtalade för hets mot folkgrupp, vilket Expo rapporterat om. Även Expressen har lyft mässans koppling till högerextrema profiler.

När tidskriften Expo konfronterade Karl Hedin med dessa uppgifter replikerade han med följande: ”Det är väl inget konstigt att vara med på en bokmässa och prata om min bok, och är det någon annan som är där och pratar om sin bok så lägger väl inte jag någon värdering i det.”

Det är här Karl Hedin landar så extremt fel.

Yttrandefrihet kan orsaka skada i form av negativa samhällskonsekvenser.

SLUTSATS:

Genom att med en axelryckning nonchalera sammanhanget tar "maktpersonen" Karl Hedin faktiskt indirekt ställning för det högerextrema ... vilket han har rätt att göra, men det kan vara förödande för hans trovärdighet och varumärke. Dessutom riskerar hans ståndpunkt att trissa högerextremismen, vilket spär på polariseringen. Och det är ett samhällsproblem.

VLT står för demokrati, yttrandefrihet och alla människors lika värde. Ett sådant samhälle är dock svårt att fullända så länge det finns högerextremism och vänsterextremism ... ja, alla former av extremism – även religiös sådan. Och det blir ännu svårare så länge "maktpersoner" direkt eller indirekt göder just extremism.

Det är därför jag skriver dessa rader om Karl Hedins mässtalarval, det är därför jag uppmanar till eftertanke och visshet om att yttrandefrihet kan orsaka skada i form av negativa samhällskonsekvenser.

Det stora perspektivet gällande uttrycksforum spelar roll i sammanhanget.

VECKANS TRE HETA

Kjell Höglund. Den rutinerade sångpoeten från Västerås tilldelades Cornelisstipendiet på 500 000 kronor. Det var på tiden.

Lukas Renklint. Västerås Prides vice ordförande är en god ambassadör för regnbågsfärgernas viktiga betydelse.

Mikaela Lundblad. VLT:s lysande krimreporter kan även konsten att skriva personliga krönikor som berör.

CITATET

Yttrandefrihet kan endast vara en dialog på samvetets grundval ...

Ragnar Kvam, norsk journalist (1917–2006).