Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Lyssna inte på maktelitens lögner

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

”De har misslyckats. De radikala vänsterdemokraterna måste plockas bort.”

Anmäl text- och faktafel

Gick du igång på rubriken och ingressen? Blev du irriterad eller exalterad över budskapen som har influerats starkt av en president på andra sidan Atlanten?

Till saken hör att Göteborgs-Postens krönikör Kristian Wedel har kåserat om hur hans krönikor skulle se ut om de skrevs i Donald Trump-anda. Den läsningen är såväl humoristisk som underhållande.

Men hur skulle en hungrig "trumpifierad" svensk politiker kunna uttrycka sig i jakten på populistiskt väljarstöd i ambitionen att bli Sveriges statsminister?

Skulle det vara humoristiskt, underhållande ... eller något helt annat?

Därav kommer här ett fiktivt försök att lyfta fram budskap till folket signerade fiktiva herr/fru Svedala.

De fornstora dagarna återupprättas!

"Nu är det dags att plocka bort radikala vänsterdemokrater och återinföra Sveriges forna storhet. Handlingsförlamade beslutsfattare som ingår dumma januariavtal och andra idiotiska blocköverenskommelser påhejade av Fake News har misslyckats. Lyssna inte på deras lögner. De har ingen aning om hur ett stolt land ska ledas på rätt sätt. Vår vapenexport är till exempel en av utvecklingsnycklarna till en ny storhetstid."

Skatten ska sänkas!

"Ekonomin blöder på grund av lättvindiga gåvor till parasiterande bidragsfuskare. De ska inte få en spänn till, det sista de får är en enkelbiljett ur landet. Hårt jobbande svenskar ska själv kunna njuta av sin ärligt intjänade lön och pension. De akademiska slipsnissarnas och pennkjolarnas instiftade bidragsekonomi är över. Dags för blåställsekonomi."

Näringslivet ska byggas upp!

"Sverige är redan en stark exportnation, nu ska vi också sätta stopp för onödig import. Sverige ska åter bli ett producerande och självförsörjande land. Det skapar också jobb. Åt oss svenskar. Bygg upp Sveriges storhet."

Sverige ska bli en trygg plats!

"Polisväsendet och väktarantalet ska utökas kraftigt. Buset ska bort, till vilket pris som helst. Här ska det inte snålas eller användas silkesvantar. Att brottslingar från utlandet inte har utvisats direkt är inget annat än en fet SKANDAL som ska rättas till omedelbart. Räcker inte polisväsendet till för detta uppdrag får militären hjälpa till med att rensa upp – även bland miljömuppande vänsterterrorister."

Integrationen ska snabblösas!

"Personer som inte kan svenska har inget här att göra. Utan att lära sig språket klaras varken skola eller arbetsliv av. Sverige ska ha nolltolerans mot detta och tvångsdeportera ALLA som inte lever upp till språkkravet, som är det minsta man kan begära. Punkt."

Infrastrukturen ska ordnas!

"Järnvägar och bilvägar ska rustas upp av kompetenta utförare som kravställs gällande såväl utförande som underhåll. Det ska vara slut på potthål, signalfel och andra jubelidiotiska trafikproblem som bara skapar kaos och frustration. Det är obegripligt att de som lett landet bara har låtit allt förfalla. Galet!"

Rösta på herr/fru Svedala!

Ungefär så inbillar jag mig att budskapen skulle ha basunerats ut av den fiktiva, "trumpifierade" och populistiska politikern herr/fru Svedala som vill åt statsministerpositionen i Sverige.

Du hör troligtvis budskapen väldigt tydligt.

Men talar herr/fru Svedala verkligen till dig i demokratisk samhällsanda?

Läs mellan raderna.

Helt ärligt? Hur känns det nu?

TRE HETA

Emma Nehrenheim. Västeråsaren som är hållbarhetschef på Northvolt håvade in 100 000 kronor i och med innovationspriset "Skapa-förebild" till minne av Leffe Smith.

Emil Kruse. VIK-målvakten höll sin andra nolla för säsongen i hockeyallsvenskan mot Västervik senast. VIKtigt.

Sebastian Benker. VIK-forwarden noterade två mål och en assist mot Västervik senast. VIKtigt.

CITATET

Det är lättare att styra ett folk av analfabeter. Diktatorerna kommer säkert att lägga ut texten för dem.

Otto Ludwig, dansk journalist (född 1923).