Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Matutbudet i Västerås? BLAAH! Lunchnollor som jag behöver HJÄLP!

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

Visst, det är ett i-landsproblem som alla inte kan relatera till – men vi matidioter som inte har större problem än så vid lunchtid behöver hjälp i vår suktan efter variation.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Ja, Västerås har bra restauranger. Halleluja, tjohoo och high five på den.

Nej, matutbudet är inte tillräckligt bra. Grymt, blaah och tummen ner på den.

Varför är jag så motsägelsefull och splittrad? Jo, för att jag är en matidiot och oftast inte vet vad jag vill ha till lunch.

Häng med i detta gastronomiska Västeråskåseri … eller stek läsningen redan nu om du anser att denna fredagskrönika stinker surströmming.

Mat är inte bara en nödvändighet för överlevnad, utan även en av livets njutningar.

Allt fler västeråsare äter oftare måltider på restaurang, vilket har lett till att stan har ett mycket stort utbud av bra matställen.

Okej, VLT-kollegan William Holm har helt rätt i att Västerås börjar få en stämpel av hamburgerhak … men i det stora hela har vi en hel radda grymma restauranger.

Spontant och personligt kan jag inte undgå att hylla de få tillfällena då middagar på Frank har förgyllt min vardag. Mina kulinariska upplevelser där kan jag endast beskriva med ordet: Världsklass!

Även gällande luncher har jag av olika anledningar flera stamställen i stan - som Vivaldi, Bellman, Sturegatans pizzeria, Hong Kong, Kalle på spången, Nom, Asian sushi bar och Rocklunda restaurang & bistro.

Men … hur fasen ska man få variationen om man är en frekvent uteätare?

Jag vet att alla inte kan relatera till i-landsproblemet och den för flitiga uteätare dagligt uppkommande frågan: Vad ska jag/vi äta till lunch i dag då?

Men för folk som vid lunchtid inte har större problem än så att tampas med är det en tuff hjärnnöt att knäcka.

Problemlösningen kan ofta inledas med den stora generella vattendelaren: Känner jag/vi för "skräpmat" eller vanlig mat?

Om valet landar på ”vanlig mat” blir det klurigare. Vad är vanlig mat? Är det klassisk svensk husmanskost?

Och vad fasen är husmanskost nu för tiden?

Vi har fortsatt restauranger som erbjuder köttbullar och potatismos, ärtsoppa och pannkakor, stekt fläsk med löksås, bruna bönor med fläsk, isterband och stuvad potatis, stekt strömming, falukorv och stuvade makaroner, ugnsbakad falukorv, pannbiff, raggmunk samt kålpudding.

Men det är ingen restaurang som har hela detta utbud på en stående daglig lunchmeny … vilket är förståeligt eftersom vi nog numera är alldeles för få som skulle köpa denna köttigt kaloririka meny dag ut och dag in.

Nä, ”vanlig mat” är nog inte längre klassisk svensk husmanskost.

Möjligen börjar begreppet ”vanlig mat” syfta åt hälsosammare och mer balanserade rätter oavsett geografiskt ursprung av själva rätten.

Här finns en stor öppning för kommande krögare i Västerås. Den som knäcker koden gällande ”vanlig mat till en överkomlig peng” har alla möjligheter att håva in en stor del av lunchkakan i Västerås.

Som många andra hoppas jag på att den kommande restaurangen som ersätter nedlagda Bianchi i VLT-huset har en krögare som har svaren till dem som dagligen faller i lunchångest.

Hjälp oss lunchnollor som suktar efter variation!

Trevlig helg och smaklig spis!

PS. Jo, undertecknad nyttjar stundtals även matlåda på jobbet och får då förbanna sig själv gällande eventuell bristande lunchvariation.

VECKANS TRE HETA

Emelie Sakrak och Thomas Nixon. Duon har tagit Star Wars till Ramnäs i form av The Swedish Falcon. Härligt spejsat!

Daniel Marklund. Västeråsaren, som är en av arrangörerna i Punk and Fest Farm, ser till att det går att njuta av punkrock på Bankiren i vår. Tuppkam på den!

Lennart Klaar. En härlig person i Vänliga Västerås. Hemstadsstolthet!

VECKANS CITAT

Aptiten kommer medan man äter.

François Rabelais, fransk författare och läkare (1494-1553).