Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Sluta hata – hen vill tillbaka till VIK:s hemmastå!

Artikel 21 av 24
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

"Du hockeyvän som blir förbannad av dessa ord – den här krönikan är riktad till dig."

Annons

Anmäl text- och faktafel

Jag vet att vissa som läser denna krönika kommer att tolka den som fan läser bibeln. Om du är en av personerna som blir upprörd av budskapet så är just du en av personerna som den här krönikan riktar sig till. Så försök att behålla lugnet, andas djupt några gånger och ansträng dig för att se helhetsperspektivet ... som handlar om att göra något riktigt bra till något som är ännu bättre för ännu fler.

Dåså, då åker vi in på spåret som förhoppningsvis leder in på ännu mer kärlek, ännu bättre stämning och ännu fler fans kring stans största publiklag – Västerås IK.

För mig är det solklart att klacken och övriga supportrar skapar stämningen och passionen i ABB Arena Nord, klacken och supportrarna är en drivande kraft som höjer både upplevelsen och ger mer energi till VIK:s spel.

Det har skett en lika föredömlig som fantastisk utveckling av läktarkulturen sedan 1980-talet då exempelvis en tonårig hockeyvän kunde råka i slagsmål med dito bortaklacksmedlemmar från exempelvis Nacka i Rocklundahallen, som arenan hette då.

Vi är många hockeyvänner som älskar, staden, hallen (ja, vi har ju ingen bättre ...), laget, klacken, gemenskapen, spänningen och känslorna. Så nästa naturliga steg är att få bort hatet helt och hållet från vår läktarkultur.

Undertecknad hockeynörd och urvästeråsare känner en hel del hockeyvänner i staden – även personer i den fantastiska VIK-klacken.

Jag nämner detta eftersom en av mina hockeybekantskaper är en person som älskar att sjunga i klacken och på det sättet bidra till stämningen i hallen och energin till VIK-laget. Den personen har dock under säsongen flyttat från hemmastå till sittplats för att hen inte kan stå för hatet som vissa personer stundtals sprider.

Första gången detta blev uppenbart för min bekantskap var när spelaren Anthon Eriksson i säsongspremiären den 20 september 2019 drog igång ramsan ”Vi hatar Gnaget ...” efter 5-2-segern mot AIK. Jo, jag vet att Anthon Eriksson är en "go gubbe", en sköning och en publikfavorit som förstås inte menade något illa med sitt ogenomtänka tilltag. Han ville bara skoja till det.

MEN effekten blev att min bekantskap, som inte sjöng med i hatramsan, kände att: ”Nej, det här kan jag inte stå för. Jag kan inte stå här i klacken och bli förknippad med sådant här.”

Det har under säsongen 2019/20 blivit några hatramsor ytterligare och några kortare verbala hatiska utspel från några få personer i klacken – och detta har lett till att min bekantskap alltså inte längre finns kvar på hemmastå på Rocklunda.

Notera dock att min bekantskap VILL tillbaka till hemmastå eftersom hen älskar VIK, hockey och att sjunga klackramsor. Så ni hockeyvänner som känner er träffade av denna krönika – lägg ner hatet!

Lägg istället all energi på att förgylla stämningen och höja energin för ditt lag, i din hall, i din stad.

Då kommer vår fantatiska läktarkultur att bli ännu bättre och växa ännu mer.

Vi är Västerås och vi är bäst!

Trevlig helg.

Syns i hallen.

VECKANS TRE HETA

Hanna Garman. Innebandyspelaren i Västerås Rönnby (Tigers) talar öppenhjärtigt ut om sin psykiska ohälsa. Starkt!

Boss. Den tvååriga knäckebrödsälskande schäfern Boss vann i hård konkurrens VLT-tävlingen Vintervovven. Värt att vifta på svansen för.

Patrik Zvar. Han har redan nu i januari hittat skogens guld här i Västerås omnejder. Aldrig fel med lokalplockade kantareller på mackan.

CITATET

Älska, älska, älska Västerås!

Sång/ramsa om ishockeylaget VIK från VIK Support.