Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Tack för upplevelsen, Västerås!

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

”Den något bortglömda hashtaggen #supportyourlocal återöppnade mina ögon gällande vår kära hemstad.”

Anmäl text- och faktafel

Att coronasituationen i mars 2020 slog till som en ung Mike Tyson och däckade stora delar av världsekonomin har vi alla i färskt minne.

Men många av oss behöver nog massera cerebrum (hjärnkontoret) åtminstone för en stund för att minnas #supportyourlocal – den globala hashtaggen som nyttjades i avsikt att påminna lokalinvånarna om att stötta sina pengakrisande lokala företag.

Innan min 50-årsdag, för exakt en månad sedan, klurade jag länge och väl på hur besparingarna inför denna coronauteblivna personliga händelsemilstolpe skulle nyttjas i och med att varken folksamlingskalas eller drömresor rimmade med Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Då gnagde sig #supportyourlocal fram till signalposition i min hjärnbark och ledde fram till beslutet att lägga jubileumsbesparingarna på att njuta av kära hemstaden Västerås.

Så blev det. Basen för detta coronasäkra och ekonomiskt Västeråsstöttande 50-årsfirande fick bli klassiska Stadshotellet vid Stora torget. I och med nyttjande av rumsservice gick det även att genomföra en trevlig middag tillsammans med större delen av den närmaste familjen på självaste bemärkelsedagen.

Jag gläds åt att VLT:s politiska redaktör Matilda Molander har lyft fram Västerås och Västmanlands potential gällande turism ... för jag kan personligen garantera att det inte är några som helst problem att ha en härlig vistelse i "The Real Westeros".

Jag tipsar hjärtligt gärna om följande upplevelser som jag njöt av i centrala Västerås i samband med min ekonomiskt lokalsupportande födelsedag.

Ryktet om citydöden är överdrivet

Centralt hotellboende: Det är alltid vardagslyx att slippa tänka på matlagning och städning. Nyttjande av rumsservice ger dessutom en extra dimension – inte minst i form av smittsäkerhet. Att dessutom nyttja befintliga hotellfaciliteter som gym eller spa ökar välbefinnandekänslan. Ett stort plus med centralt hotellboende är också närheten till allt som Västerås City har att erbjuda.

Shopping: Ryktet om citydöden är överdrivet, det finns fortsatt massor av butiker att upptäcka ... eller att upptäcka på nytt. Själv spenderade jag en stor del av bemärkelsedagskassan på kläder, böcker, dofter och brända mandlar.

Kultur: Jodå, bio går åter att uppleva på coronasäkert sätt. När jag passade på att se den amerikansk-brittiska lika märkliga som påkostade filmen Tenet var vi 13 personer på stort avstånd från varandra i Filmstadens största biosalong. Helt gratis kulturupplevelse är en stadsvandring för att ta del av gatukonsten som hittas runt om i centrum.

Natur: Mälarpromenaden från Lögastrand till Lasse Lasse Förnlöfs plats ger en vy av Västerås som jag skamligt nog aldrig noterat tidigare. Vandringen längs med strandkanten ger semesterkänsla och en njutningsfylld varseblivning om att Västerås faktiskt även är en Mälarstad.

Sport/hälsa: Jag passade också på att förlänga mitt gymkort och mina säsongskort till det lokala idrottslag som jag följer med brinnade intresse – trots att restriktionsskäl hindrar mig från att vara på plats för att ta del av utbudet.

Så tack, Västerås! Du gav mig en fin 50-årsupplevelse samtidigt som även jag kunde göra något för dig i form av att stödja det lokala näringslivet.

TRE HETA

Skiljebo SK. Andraplatsen i division 2 norra Svealand innebär kval till divison 1. Säsongens positiva fotbollsskräll i Västerås.

Matilda Ekh och Sofia Hägg. Västeråsarna, som till vardags spelar i Basketligan med Luleå respektive Södertälje, är uttagna i Sveriges EM-kvaltrupp. Stort.

Rasmus Sirugo. Den 20-årige högerskjutande forwarden såg i söndags till att Surahammars IF tog sin första poäng i hockeyettan säsongen 2020/21. Efterlängtat.

CITATET

Varför saknas det lika klassiska som odödliga citat om älskade Västerås?

Pasi Hiirikoski, redaktionschef och stf ansvarig utgivare, VLT (född 1970).