Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasi: Vi pratar hellre om pizza än om samhällsproblem

 
VLT:s fredagskrönika
Visa alla artiklar

”Innebär det att pizza är viktigare för oss västeråsare än corona, flygplats, resecentrum, yttrandefrihet och kontanter?”

Anmäl text- och faktafel

Denna krönika kommer att landa i vår älskade pizza, men först lite bakgrund.

VLT-insändarskribenter är en vital del av lokalsamhället, era röster är viktiga för att måla upp helhetsbilden av hur Västerås, Hallstahammar och Surahammar mår.

Det krävs ingen doktorsexamen för att förstå varför insändarsidorna i VLT, insändarna på vlt.se/insandare och avdelningen Insändare i VLT-appen är så populära.

VLT-insändarna är så mångfacetterade. De är informativa, skolande, underhållande, arga, glada, provocerande, upplyftande ... ja, allt möjligt.

En av årets lokalvirala insändare är skriven av signaturen Kenneth, som ifrågasatte om pizzaskinka verkligen är en produkt som ska få kallas just skinka.

I den digra strömmen av insändare och debattartiklar som behandlar ämnen som coronasituationen, Västerås flygplats, taket på nya resecentrum, yttrandefrihet och kontanternas framtid är det alltså engagemanget kring pizzaskinka som sticker ut – rejält!

Faktum är att den digitala läsningen gällande denna insändare är uppe på nivåer som vanligtvis endast uppnås av riktigt stora och dramatiska nyhetshändelser.

Pizza är helt enkelt en lika bekväm som folklig åsiktsventil.

Betyder det att pizzaskinka är viktigare för oss än corona, flygplats, resecentrum, yttrandefrihet och kontanter?

Nej, naturligtvis inte.

Men vi har så mycket lättare att relatera till pizzaskinka. Igenkänningsfaktorn är maximal och vi alla kan enkelt bilda oss en uppfattning om pizzaskinka, en uppfattning som vi dessutom vågar stå för utan risk för att i ett senare läge inte kunna svara någon påläst expert med annan åsikt.

Pizza som ämne är lättsmält. Det krävs ingen bakgrundskoll och fördjupning. Det är ett ämne där vi ytterst enkelt kan framföra just vår egen synpunkt.

Pizza är helt enkelt en lika bekväm som folklig åsiktsventil.

Att tycka till om corona, flygplatsen, resecentrum, yttrandefrihet och kontanter är förstås betydligt viktigare ur samhällsperspektiv ... men tröskeln för att göra det är större. Ämnena är mer komplexa, vilket kan ge en upplevelse av maktlöshet. Då är det lätt att hamna i ett läge av "Äh, jag orkar inte bry mig, min åsikt kommer ändå inte att förändra något."

När den flatheten slår in ligger pizzaåsikter nära till hands.

Insändare om pizza behövs alltså. Insändare om pizzaskinka är som en välbehövlig energiboost, som kanske, kanske även kan sporra till åsikter om viktigare ämnen.

Vad vi tycker om pizza eller pizzaskinka spelar egentligen ingen roll alls, så länge pizzor med pizzaskinka fortsatt kommer att serveras.

Så här tycker jag om pizza och pizzaskinka: För min del får skinkan på en pizza kallas för vad som helst, så länge pizzan är god. Mina favoritpizzor är Al Tonno, Vegetariana, Hawaii och självfallet även Kebabpizza.

Synpunkter på det?

Till sist. Ett stort tack till er alla som skriver VLT-insändare! Om undertecknad krönikor, eller annan person, håller med er eller inte saknar betydelse. Era röster är viktiga för vårt lokalsamhälle.

PS. Kom ihåg att yttrandefrihet inte är samma sak som rätt till publicering. Med god ton och sakliga argument är dock möjligheten god att bli publicerad i insändarform hos VLT, som har en ansvarig utgivare i Daniel Nordström som månar om de pressetiska reglerna.

TRE HETA

Vigge. Västeråsaren Victor Nilsson Lindelöf tog fast en väskryckare som bestal en 90-årig dam. Vardagshjälte.

Ingela Klemetz Farago. Årets stilikon är fostrad i Hallstahammar. Stort.

Daniel Johansson. VSK Bandys 25-årige mittfältare gjorde tre mål när AIK besegrades i försäsongspremiären. Alltid hett med hattrick.

CITATET

Pizza får mig att tro att allt är möjligt.

Henry Rollins, amerikansk artist (född 1961).