Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passa dig – för att elda

Nu är det högsäsong för gräsbränder. Snön smälter bort och gamla grenar och annat ligger kvar på marken. Men passa dig för att tända på.

– Vi har brandriskvarning upp till södra norrland. Men folk eldar i alla fall, säger Hans Zwicknagel, brandmästare på Mälardalens brand och räddningsförbund.

Brandkåren får ständigt åka på onödiga larm under den här perioden. Det är inte ovanligt att det blir tre, fyra stycken – på en dag.

– Varje utryckning kostar tusentals kronor, men det värsta är inte pengarna, det är att vi står med utdragna slangar någonstans helt i onödan, när det kan inträffa en stor olycka på annan plats där vi behövs.

Den som eldar och orsakar en olycka är personligen ansvarig och kan bli dömd i domstol. I snitt omkommer också två till tre äldre personer varje år på grund av gräsbränder.

För att få reda på brandrisken i ditt område ring: 021 - 41 16 11