Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passionerad tysk lyfte Boeing

Sångfågeln Nanne Grönvall har tagit steget över till teaterscenen. På onsdagen landade farsen Boeing Boeing i Surahammars Folkets hus, med Nanne i spetsen som fransyskan med tre olika älskare.

Boeing Boeing skrevs av Marc Camoletti på 1960-talet, men då var det en man som dejtade tre kvinnliga flygvärdinnor samtidigt. Föreställningen som nu turnerar med Riksteatern är regisserad av Jan de Laval och han har valt att vända på det. Här är det den vackra franska arkitekten Mireille (Nanne Grönvall) som håller sig med tre älskare. Alla tre är piloter på olika flygbolag och Mireilles liv styrs av tidtabellen för Charles de Gaulle-flygplatsen.

Föreställningen har en lång startsträcka. Sakta, men säkert, byggs förvecklingarna upp när piloterna ska få anställning på det nya Boeing-planet som är mycket snabbare och som innebär att alla tre ”kan vara mycket mer tillsammans med dig min älskade Mireille, så du inte behöver känna dig så ensam”. Nu är ju inte ensamhet Mireilles stora problem där i Parisvåningen, utan det blir allt mer logistiken som ställer till det.

Ganska omgående dyker Odette (Anna-Lena Hemström) upp, en barndomsvän som tillfälligt behöver någonstans att bo. Hon driver föreställningen framåt men det riktiga lyftet kommer inte förrän Helmut Bock (Anders Berg), pilot på Lufthansa, kliver in på scenen. Den extremt passionerade tysken är ett sant nöje att se och höra.

Då han är den tredje piloten på plats kan den riktiga farsförvirringen börja. Och mitt i denna röra står den buttre butlern Jean-Pierre (Göran Forsmark) som också en av kvällens stora behållningar.

Det är inte så mycket slå i dörrar eller skämt under bältet, tack och lov. Snarare plötsliga uppdykanden med snygg timing, även om det blir lite förutsägbart ibland. Nanne Grönvall stack inte ut mest i föreställningen, men gjorde en utmärkt insats tillsammans med övriga proffsskådespelare.