Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Passiv rökning" hjälpte inte i tingsrätten

Den 21-årige västeråsaren skyllde på att haschresterna i hans kropp kom från passiv rökning eller på att någon kunde ha lurat i honom hasch. Tingsrätten trodde honom inte.

En dag i våras stoppade polisen den 21-årige Västeråsaren vid Råby centrum. Polispatrullen tyckte att 21-åringen såg påverkad ut och han fick lämna prover.

När proverna kom tillbaka visade de spår av haschrökning i urinen.

21-åringen åtalads vid Västmanlands tingsrätt. Inför rätta nekade han till brott.

Han berättade att han var nykter vid tillfället och hade två teorier till varför han hade spår av haschrökning i kroppen:Antingen hade någon i ett gäng som stått tio meter från honom strax innan polisen kom rökt hasch, och han hade fått i sig rök genom passiv rökning.

Eller också kunde han på en fest två-tre veckor tidigare ha blivit bjuden på en cannabiscigarett som han trodde var laglig tobak.

Problemet med de argumenten var att halten av haschrester i urinen var alldeles för hög för att någon av argumenten skulle bita.

Den var fyra gånger högre än de värden som någon får om han eller hon vistas i en hasch-inrökt lägenhet länge och väl och därefter råkar ut för provtagning maximalt tolv timmar senare. Bara under "mycket extrema förhållanden" skulle det vid enstaka vara möjligt att få i sig de haschmängder det var fråga om genom passiv rökning enligt en undersökning som Rättsmedicinalverket gjort. Alltså inte om man råkar passera eller stå nära någon som röker utomhus.

Och argumentet om rökning två-tre veckor tidigare fungerar inte alls; spåren av hasch efter enstaka intag försvinner ungefär en vecka efter rökningen. Här var det två-tre veckor enligt 21-åringen och därmed föll det argumentet.

Han döms för ringa narkotikabrott till lägsta möjliga antalet dagsböter; 30 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 1 500 kronor.