Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passiva Västerås stad bidrar till dyra bostäder

Västerås kommun har hittills ensidigt satsat på bostäder, som vanligt folk inte har råd med. Här är exempel på förfarande vid tilldelning av mark till bostadsbolagen.

• VLT 31 mars 2017 refererar från fastighetsnämndens möte om krav på byggföretagen. ”L och M ville att bostadsbolagen ska konkurrera med priset, och att urvalskriterierna är objektiva och mätbara. Det röstades ned, och nämnden beslutade i stället att alla anbudsgivare ska få en förklaring till varför de fått eller inte fått marktilldelning”.

• VLT 17 augusti 2018, Debattartikel om förtätning av bostäder på Hammarby. ”Vid dialogmöten fick vi verifierat av ett av bostadsbolagen: ´Det var inte vi som frågade BN (byggnadsnämnden) om att bygga fler bostadshus på Hammarby – det var BN som frågade oss om vi ville bygga´. Projekteringen pågick i tysthet i två års tid.”

• I flera insändare har jag efterlyst att krav ställs på bostadsbolagen om maximerad och reglerad lägenhetshyra. Inget tecken syns om att kommunen har anammat ett sådant självklart krav.

Därtill kommer uttalanden såsom:

VLT 5 januari 2016: ”Här planeras tusentals bostäder”, säger byggnadsnämndens ordförande, Lars Kallsäby. ”Alla plånböcker ska få plats i framtidens bostadsområden”. Och så tillägger han: ”Också de som inte har någon plånbok alls ska få plats”.

Som synes förekommer både önsketänkande och brist på krav som ersätts med subjektivt tyckande.

Förfarandet vid tilldelning av mark är inte lagbundet reglerad. Däremot är upphandling av varor, tjänster och entreprenader reglerad i ”Lagen för offentlig upphandling”. Lagen kräver konkurrensförfarande med avsikt att nå mest gynnsamma affärsuppgörelse.

Upphandling av varor etc. och tilldelning av mark har likheter. Båda avser affärsuppgörelser för att tillgodose medborgarnas behov. Inget hindrar att kommunen tillämpar konkurrens med distinkta urvalskriterier också vid tilldelning av mark, just i syfte att nå lägsta möjliga bostadskostnad.

För att det ska fungera krävs att kommunens politiker anammar ett konsekvent arbetssätt och börjar förstå skyldigheten att sätta medborgarnas intressen före bostadsbolagens.

Stig Nylén

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare