Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passkö kräver extra datorkapacitet

Västeråsarnas och andra svenskars resebehov höll nästan på att knäcka Rikspolis­styrelsens central­dator. Det orsakade långa ­köer och stor trängsel.

– Jodå, vi hade en hel del väntande människor här i går, men jag vill påpeka att det var likadant över hela landet. Problemet finns inte här i Västerås, sa Maria Larsson, som är gruppchef på serviceenheten hos polisen.

Felet yttrade sig på samma sätt överallt. När man hade tagit passbilden skulle bilden och uppgifterna automatiskt skickas till Rikspolisstyrelsens centraldator, men för ungefär en vecka sedan började det att krångla.

Uppgifterna fastnade på vägen. Ibland gick de fram, ibland inte. Orsaken var överbelastning.

– Jag vet inte om det är resebyråerna som har en satsning eller om alla bara vill resa samtidigt, förklarar Birgitta Lindblom, enhetschef på Rikspolisstyrelsen i Stockholm.

Just denna sommar var anstormningen värre än tidigare. Centraldatorn stannade. Ibland gick den i gång igen, bara för att bryta samman några timmar senare.

På Polishusets dörr i Västerås sitter en lapp där det förklaras att passansökningarna är försenade och att ”reservrutin tillämpas”.

”Reservrutinen” är tjänstemännens egna fingrar. De var tidvis tvungna att skriva in uppgifter manuellt.

Men nu har Rikspolisstyrelsen kopplat in extra datorkraft.

– Med hjälp av dubbla servrar ska problemen vara lösta, men vi testkör fortfarande, sade Birgitta Lindblom på torsdagen.

Datorproblemen försenar inte själva tillverkningen och utlämnandet av passen. Det tar fortfarande högst fem dagar.