Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient dog efter blodförgiftning – läkare i Västerås kritiseras

Mannen sökte vård för kraftiga ryggsmärtor. Eftersom han hade haft ryggbesvär i decennier gjorde inte läkaren någon ordentlig undersökning. Men smärtorna berodde denna gång på blodförgiftning.

Mannen kom in till Västmanlands sjukhus Västerås en höstdag 2016 sedan han inte kunde röra sig på grund av starka ryggsmärtor.

Hans anhöriga berättade senare för Inspektionen för vård och omsorg att han fick åka ambulans till Västmanlands sjukhus på natten, men att "en läkare tittat lite på gamla röntgenplåtar och skrivit ut fem olika mediciner".

Mannen fick därefter åka hem.De kommande dagarna hade mannen, som vid tillfället var i 60-årsåldern, mycket ont.

Fyra dagar senare sökte mannen hjälp på vårdcentralen. En sjuksköterska där konsulterade en doktor och gemensamt rådde de mannen att ringa 112. Så skedde också och en ambulans hämtade honom på eftermiddagen.

Men den här gången var det allvar.

Morgonen därpå – men först då – ringde man från sjukvården till anhöriga från sjukhuset; läget var kritiskt, mannen hade blodförgiftning och organsvikt och intensivvårdades. Samma dag avled mannen.

Anhöriga anmälde dels det bristfälliga omhändertagandet av mannen vid det inledande vårdtillfället, dels att de inte fick någon information om han synnerligen allvarliga hälsotillstånd på mer än ett halvt dygn. Anmälan gjordes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Inspektionen för vård och omsorg instämmer i anhörigas kritik. Man skriver att läkaren "genomförde en bristfällig undersökning i samband med patientens besök på akutmottagningen (det aktuella datumet) och därmed inte gett en sakkunnig och omsorgsfull vård".

IVO anser att infektionsprover borde ha tagit, någon aktuell bedömning gjordes inte, läkaren tycks ha förlitat sig på tidigare undersökningsresultat som visat patientens dåliga rygg.

IVO konstaterar också att informationen till patientens närstående om att han skrivits in på intensivvårdsavdelningen och om hans tillstånd brustit.

Inspektionen noterar också att sjukvården i Västmanland genomfört åtgärder som syftar till att liknande händelser – såväl den bristfälliga diagnosen som den dåliga informationen – inte upprepas.