Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patienter får hjälpatt sluta röka

De patienter som uppmanas att sluta rökan inför en operation kan få en remiss till tobaksavvänjingen.

Den ligger på Centrallasarettet och nu i nya, bättre lokaler vid anestesimottagningen.

– Främst är målet att en patient ska vara rökfri fyra veckor före och fyra veckor efter operationen, säger Per Georgsson.

Han arbetar sedan länge på lasarettet med att få människor att bli rökfria – och han ser ju helst att rökfriheten blir längre än så.

Fortfarande är det inget krav på att vara tobaksfri för att bli opererad. Främst är det inför fetma- och ryggoperationer och liknande som läkarna är på hugget.

– Det nya är att det 2008 kom forskning som visade att patienter som slutat röka i samband med operation kunde börja arbeta 2,5 dag tidigare än aktiva rökare.

Andra fördelar är att operationssår läker snabbare och att det är lättare att söva patienter som inte är på-verkade av nikotin.

Dock måste patienter vare sig de vill sluta röka inför en operation eller av andra skäl betala 100 kronor per behandlingstillfälle. Men det ingår i högkostnadsskyddet.