Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patienter kan tvingas byta behandling

"Det är jobbigt att bygga upp förtroende för en helt ny psykolog. Då får både jag och den nya psykologen börja om från början."

Det säger Anna Ekström, en av många västeråsare som nu kan tvingas avbryta sina pågående behandlingar och byta psykoterapeut – och det redan vid nyår. De kan också tvingas att byta psykologisk behandlingsmetod, från den psykodynamiska modellen till kognitiv beteendeterapi (KBT).

En rad psykologer med årtionden av erfarenhet har inte fått sina kontrakt med landstinget förlängda, eftersom de en gång i tiden grundutbildas inom andra psykologiska skolor än just KBT.

Orsak: Landstinget Västmanland satsar helt på psykologer med grundutbildning i KBT.

Västeråsaren Anna Ekström, och många med henne, kan från nyår inte få sin behandling betald av landstinget. Hennes terapeut är en av dem som mist sitt landstingskontrakt.

– Men den behandling som jag har fått har passat mig perfekt. Det har varit precis vad jag behöver. Skulle de skicka mig någon annanstans skulle det bli helt fel, säger Anna Ekström, som har behandlats för de psykologiska effekterna av utbrändhet.

Alternativet är att du skulle betala behandlingen själv. Skulle du klara det?

– Nej, det skulle jag aldrig ha råd med och det är jag ju inte ensam om.

Behandlingar hos en privat psykolog kostar mellan 750 och 1 200 kronor – per behandlingstillfälle. Det är en summa som kunden måste betala. Psykoterapeuten Gunnar Ganse förstår att det kan bli problem för många människor.

– Alla har ju inte råd. Sjukskrivna och arbetslösa människor har ju knappast möjlighet att lägga ut sådana summor. Men vi är alla individer och behöver olika typer av behandling. KBT fungerar utmärkt för många, men inte alla, säger han.

Terapeutkollegan Gunhild Sünger håller med:

– Psykodynamisk psyko-terapi ska inte bara vara en möjlighet för dem som har råd att betala. Behandlingen bygger på ett förtroende som det tar lång tid att bygga upp.

Förr fanns en motsättning mellan psykodynamiker och KBT:are. De var ibland bittra konkurrenter.

– Men så är det inte längre. Vi lånar av varandra, lär av varandra och blandar, säger Heli Salakka Broås, som själv har psykodynamisk grundutbildning, men som har kompletterat med vidareutbildning inom KBT.

Men eftersom hennes grundutbildning är psykodynamisk har hon, och många av hennes kollegor, inte fått några kontrakt för 2012.

Landstingets Västmanlands upphandling av psykologtjänster har anmälts och ska överprövas i förvaltningsrätten.