Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patienter riskerar få vänta år på operation

I åtta månader fick Björn Frenning, 72, vänta på behandling för prostata-förstoring. Men ingreppet fick ställas in och en ny oviss väntan tog vid.

– Det tar psykiskt. Man är inte lika glad längre, säger Björn Frenning.

I juni förra året konstaterades att han behövde behandla sin godartade prostataförstoring. I samband med det fick Björn, som många andra med samma problem, en kateter insatt. Med den kom flera komplikationer.

– Det blir stopp som gör fruktansvärt ont, och jag är infektionskänslig. Jag vet inte hur många penicillinkurer jag ätit sedan dess.

Han och sambon Ulla Åkerblom har fått ställa livet på vänt. På åtta månader har de inte åkt längre ifrån sin bostad på Klockartorpet än till Skultuna av rädsla för stopp i katetern.

Därför var det en lättnad när han i februari fick tid för en ny behandling i Västerås, ett ingrepp med värme som görs på själva urologmottagningen.

Väl där kom kallduschen. Den planerade behandlingen kunde inte genomföras. Prostatan var för stor och det krävdes en operation i stället.

– Det fick inte vara sant! Vi kunde inte leva så här längre, säger Ulla Åkerblom.

Men de verkar vara tillbaka på ruta ett. Björn har inte fått någon operationstid – för det finns inga.

– Det är fruktansvärt att inte kunna erbjuda de här männen operation, säger Anders Samuelsson, specialistläkare i urologi.

Han berättar hur urologerna hamnar i kläm mellan förtvivlade patienter och undermåliga resurser.

– Vi vill ju operera dem i syfte att göra dem fria från sina besvär.

– Många går med kateter i väntan på operation. Tänk dig att gå med en plastslang i urinröret dygnet runt! Det är handikappande och ger ökad risk för infektioner och kolonisering med bakterier.

Orsakerna till kön är i huvudsak två. Dels en nationell satsning på cancervården som innebär att cancerpatienterna måste in snabbare än tidigare dels en underkapacitet på operationskliniken.

Tolv operationssköterskor slutade förra året och fyra salar fick stängas. Urologens kapacitet minskade i samma veva med en tredjedel.

Det har nu bildats en kö av patienter med prostataförstoring som betas av i långsam takt. Ett fåtal kan skickas till andra landsting. Men de flesta män med prostataförstoring är äldre och har andra krämpor.

Björn Frenning och Ulla Åkerblom är mycket tacksamma gentemot personalen på urologen.

– De vill ju hjälpa oss, men de har ingen möjlighet.

I nuläget väntar 110 män på operation för godartad prostataförstoring. Det görs knappt en i veckan.

– Vi vill belysa det här ordentligt. Både för vår skull och för alla andra som väntar och lider. Vi vill så gärna ha ett svar på när vi kan få en operation, säger Ulla Åkerblom.

Hopp finns dock. Liselotte Sjöqvist, biträdande sjukhuschef, lovar kortare väntetider.