Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienterna ger länets slutenvård uselt betyg

Få patienter inom slutenvården känner att de bemöts på ett hänsynsfullt sätt av psykiatrin i Västmanland. Än färre upplever att de får den vård de behöver.

Annons

Den patientenkät som nyligen gjorts inom psykvården är dyster läsning för Landstinget Västmanland.

Visserligen får den psykiatriska öppenvården hyggliga omdömen, i linje med vad landets övriga landsting får av sina patienter. Värre är det inom slutenvården som på punkt efter punkt får betydligt lägre betyg än rikssnittet.

Bara var tionde patient i Västmanland, 11 procent, anser att det aktuella behovet av vård blivit tillgodosett under vistelsen på avdelningen, mot 46 procent i rikssnitt.

Endast 15 procent säger att de bemötts på ett respektfullt och hänsynsfullt sätt av slutenvården. Motsvarande siffra för riket är 46 procent. Delaktighet, information och förtroende fick också lågt betyg i enkäten i Västmanland.

Endast en fjärdedel av de tillfrågade har svarat i enkäten och det ser landstinget som ett stort problem när resultatet nu ska analyseras.

– Vi måste bland annat ta reda på varför så få har svarat på den här undersökningen innan vi kan dra några slutsatser. Men förtroende och bemötande är två väldigt viktiga frågor inom vården som vi jobbar med. Vi planerar att utveckla den fysiska vårdmiljön och bland annat flytta vårdavdelningar ner till markplan, säger Christina Jogér, chef division närsjukvård.