Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Oksanen är årets ledarskribent: "Erkännande att man gjort avtryck i debatten"

På torsdagskvällen fick Hudiksvalls tidnings politiske redaktör Patrik Oksanen ta emot priset som årets ledarskribent i Sverige. Priset delas ut av Dagens Opinion och Reform Act.

Hur känns det?

– Det känns fantastiskt roligt och inspirerande. Det är ett erkännande och visar att en liten tidning kan göra avtryck i den stora nationella debatten i konkurrens med de stora tidningarna, säger Patrik Oksanen.

Vad betyder priset för dig?

– Det ger ny energi till att fortsätta det arbete som man gör och ett erkännande att man har gjort avtryck i debatten.

Läs även tidigare artikel: Patrik Oksanen kan bli årets ledarskribent

Motiveringen till priset löd: "För att på ledarplats och i podd förklarat och lyft komplicerad global säkerhetspolitik in i det lokala och enkla formatet i en tid då en osäker värld kryper allt närmare Sveriges gränser."

– Vi lever i en värld som är mycket osäkrare än på mycket länge. Men vår förmåga att hantera de utmaningarna är inte som förut och det är något som vi måste åtgärda, säger Patrik Oksanen.

Läs även: Lilian Sjölund prisas av Aftonbladet: "Det är en fin skara som jag får tillhöra"

Patrik Oksanen tycker att priset också visar att mindre lokaltidningar kan höras i den nationella debatten.

– Det internet gör är att jämna ut skillnaderna mellan lokal press och nationell press. Den som har något att tillföra debatten kan synas och höras. Och man kan vara relevant långt utanför tidningsbudens utdelningsområden. På det sättet blir debatten jämnare och det är viktigt ur ett helhetsperspektiv. Det är inte bara det som sker innanför Stockholms tullar som får genomslag, säger Patrik Oksanen.

De två andra finalisterna var Widar Andersson på Folkbladet och Anna Dahlberg på Expressen.