Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Wallmark: USA:s imperium borde få mothugg

Annons

Putin har ett överväldigande stöd av Rysslands befolkning

Idag finns ingen fredsrörelse. I Sverige bejakar vi den pågående upprustningen och deltar i militärövningar nära ryska gränsen.

Vi köper utan tvekan amerikanska Patriotrobotar som dödat tusentals oskyldiga. Vi kritiserar inte USA:s omfattande krigföring som pågått under hela 2000-talet och dödat miljoner.

Istället blir vi lakejer åt dem genom vår tystnad och vårt samarbete med NATO. Här är det istället Ryssland som kallas för vår och hela västvärldens fiende och vi låter USA oemotsagda gripa in i länder där de inte ens är inbjudna. Vi ser inte elefanten i rummet.

I nästan ett år har Saudiarabien med USA:s hjälp bombat Jemen, ett av världens fattigaste länder, sönder och samman. En humanitär katastrof enligt FN.

USA har det sista halvåret sålt vapen för 57 miljarder dollar till Saudiarabien samt även uppmuntrat och gett pengar till Daesh och al-Quaida. Det hindrar ändå inte president Trump att oförblommerat begära att andra stater ska kapitulera inför USA:s krav.

Nordkorea måste enligt honom avskaffa sina kärnvapen och upphöra med raketuppskjutningar. Dessutom inför USA maximala sanktioner som ändå inte kommer att uppnå syftet att göra Nordkorea fogligt. Kina, Ryssland och de flesta sydkoreaner föredrar stället samtal.

Inte många vet att USA:s sanktioner i Irak resulterade i att 500.000 barn dog. Det var en form av terrorism.

Men det var det värt konstaterade dåvarande utrikesministern Madeleine Albright. Cynismen visste ingen gräns.

Vad är terrorism? Kanske kan svenska politiker fråga barnen i Jemen eller varför inte barnen i Somalia, Irak, Syrien eller Afghanistan nästa gång USA med sina drönare och bomber ödelägger försvarslösa byar.

Deras utrikespolitik återspeglar landets värderingar. USA har i årtionden hävdat att Ryssland är det stora hotet mot demokratin, friheten och freden i världen.

Ryssland är visserligen en auktoritär stat men Putin har ett överväldigande stöd av landets befolkning, något som få europeiska statschefer kan ståta med. Den twittrande Trump å sin sida agerar auktoritärt men har inte tillnärmelsevis samma stöd av sitt lands befolkning.

Endast 53 procent av de röstberättigade röstade i det senaste presidentvalet vilket innebär att ungefär tre av fyra amerikaner faktiskt inte röstade på Trump. Likt tidigare presidenter har han däremot stöd (och påverkan) från de mest förmögna, läs krigsindustrin.

En ekonomisk elit som tjänar pengar på vapen, krig, kaos och död. Miljoner är på flykt på grund av USA:s krig, bland annat till Sverige, men västerländska media riktar ändå blicken bort från det land som dödar miljoner för pengar och pekar envist på Ryssland som invaderar, manipulerar och destabiliserar.

Påståenden haglar: Ryssland såg till att Trump blev president, Ryssland ’invaderade’ Krim, Ryssland låg bakom Brexit, den europeiska populismen får stöd från Moskva. Starka röster i Sverige vädjar om NATOs stöd, råd och hjälp - för tänk om ryssen kommer.

Inte ens under det kalla kriget fanns ett sådant rysslandshat som i dag. Landet har ett obegripligt alfabet och ett språk som få förstår. De har mage att ha andra uppfattningar än USA och deras lydstater.

Ryssland dras med sin beklämmande historia, besynnerliga kultur och deras civilisation kan inte mäta sig med vår egen. Allra minst mot den obefläckade amerikanska fyrbåken på kullen.

Tyvärr har vårt land inga politiker som vågar tala om nedrustning och fred. Ingen talar om att samtal och handel är bättre än stängda dörrar och sanktioner.

Det finns en organisation som skulle kunna starta en ny fredsrörelse och det är Svenska kyrkan. Idag visar hon ingen annan uppfattning än statsmakten eller det mediala etablissemanget, men kanske kan några tappra röster i juletid drista sig till att börja tala om fred och tydligt visa på vilket imperium som egentligen borde få mothugg.

Patrik Wallmark

Köping

Läs mer: Kultur: Bengt Jangenfeldt går på djupet med den ryska idén

Ledare: Kommunismen har misslyckats i 100 år

Debatt: Stig Henriksson (V): Lögn och förbannad dikt i Sverige går att resonera om i Finland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel