Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pedofildom står fast

Högsta domstolen tar inte upp den omstridda domen mot en 46-åring från Kolbäcksdalen som dömts för våldtäkt mot sin styvdotter.

Enligt åtalet skulle det hela ha börjat när flickan var omkring 10 år. Då skulle han ha tvingat henne att onanera åt honom.

Onanerandet ska efter några år övergått till regelrätta samlag med flickan.

Mannen, bosatt i Kolbäcksdalen, har hela tiden nekat till att ha utsatt flickan för detta.

Tingsrätten i Västmanland ansåg inte att det var ställt utom allt rimligt tvivel att det hela skulle ha hänt. Orsaken var bland annat att flickan skulle ha ändrat berättelsen vid flera tillfällen.

Åklagaren överklagade domen till hovrätten som till skillnad från tingsrätten flickan som mycket trovärdig och att de förändringar hon gjort av sin berättelse inte var särskilt betydelsefulla.

Hovrätten dömde 46-åringen för sexuellt utnyttjande av underårig och våldtäkt mot barn till 3 års fängelse och ett skadestånd på 145000 kronor.

Men det var inte en enig hovrätt som dömde mannen, utan rättens ordförande ville frikänna mannen eftersom hon liksom tingsrätten inte ansåg att det var ställt utom allt rimligt tvivel.

46-åringen försvarare begärde efter hovrättsdomen att Högsta Domstolen skulle ta upp fallet, med hänvisning till att det var av vikt av rättstillämpningen att fastställa vilken bevisnivå en person ska kunna fällas för de aktuella brotten.

Högsta Domstolen ansåg dock att inte ärendet var av sådan vikt att det behövde prövas och fastställde därmed hovrättens dom.