Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peeter Vinnal: Förluster i välfärden för Regionen/landstinget

Tänk dig att du har tvillingar som du ber spara 500 kronor var på sin veckopeng att köpa julklappar för. Väl i december har A sparat 500 kronor med råge medan B köpt väl mycket godis och bara fått ihop 450 kronor. Skulle du ge B 50 kronor till för att ge honom lika mycket att köpa för som A?

Det liknelsen försöker beskriva har Landstinget/Regionen följt under många år när det gäller ersättningen till länets familjeläkarmottagningar. Under de dryga tjugo år jag varit verksam som privat familjeläkare i länet, har de offentliga mottagningarna ständigt gått med underskott, vilket bekostats med extra medel år efter år.

Enligt vissa beräkningar har på så vis upp till en halv miljard kronor i skattemedel pumpats in i det offentligdrivna slukhålet. Om summan stämmer vill jag låta vara osagt, med det är i alla fall inga små summor det sammanlagt rör sig om.

I praktiken innebär detta att de runt 55 procent av länets befolkning som sköts av privata mottagningar har diskriminerats gentemot de 45 procent som sköts av Landstinget självt, då de per listad individ har fått mindre skattemedel tilldelat för primärvård jämfört med landstingslistade individer. Detta trots att det numera enligt lag skall gälla konkurrensneutralitet mellan alla vårdgivare inom primärvården.

Trots denna skevhet i ekonomiska förutsättningar har de privata vårdgivarna ständigt bättre resultat vad gäller tillgänglighet, väntetider och, framför allt, patientnöjdhet.

Trots denna skevhet i ekonomiska förutsättningar har de privata vårdgivarna ständigt bättre resultat vad gäller tillgänglighet, väntetider och, framför allt, patientnöjdhet.

Vi inom Praktikertjänst har under senare år försökt förmå ansvarigt regionråd Pernilla Rinsell (MP) att i avtal säkra att denna skevhet åtminstone inte kan fortsätta framöver genom att kompensera de privata vårdgivarna med samma summa eventuellt framtida förluster för landstingsdrivna vårdcentraler skulle generera. Hon vägrar envist ens diskutera frågan.

Jag är trött på att i den offentliga debatten alltid få höra att vi inom den privatägda vården alltid tar ut oskäliga vinster av skattemedel. I själva verket är det många gånger så, vilket visats här ovan, att offentligt driven verksamhet underpresterar till priset av förslösade skattmedel och skapar onödiga förluster i välfärden.

I själva verket är det många gånger så, vilket visats här ovan, att offentligt driven verksamhet underpresterar till priset av förslösade skattmedel och skapar onödiga förluster i välfärden.

Om detta borde det talas mera.

Peeter Vinnal

familjeläkare på Citypraktiken

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel