Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pejcik och Jadestig (S): Från Folkhem till ny klasskillnad

Dagens samhällsutveckling har fjärmat sig mycket långt från Per Albin Hanssons Folkhem. I folkhemmet skulle det varken finnas styvbarn eller kelgrisar. Alla skulle vara lika mycket värda.

Folkhemmets trygghet är uppluckrad. Svaga och sjuka kastas ut från social-systemet. Åldringsvården har vi anförtrott till privata bolag som skatteplanerar och enbart tänker på vinsten.

Rekryteringen av arbetskraft har vi lämnat åt bemanningsföretag för att företagen ska minska personalkostnader och arbetsgivaransvar. Sjukvården fungerar inte, trots så kallad vårdgaranti. Pensionärerna straffas med att betala högre skatt än dem som fortfarande är i arbetslivet.

I dag möter vi ett nytt klassamhälle där skiljelinjerna följer nya mönster. Den nya eliten utgörs av riks- och EU-politiker, fackpampar och personer med höga positioner i näringslivet.

Ledstjärnan heter girighet. Måttlös självbelöning med feta bonusar och gynnsamma pensionsavtal är satt i system utan att någon känner blygsel eller antydan till självkritik.

I sin bok ”Den politiska adeln” (2002) beskrev författaren Anders Isaksson framväxten av en särskild politisk klass som lever sina liv i en helt annan verklighet än vanliga människor.

Liksom adeln i det gamla ståndssamhället skapade sina egna privilegier beviljar sig den politiska adeln sina egna förmåner och beslutar om sina egna lönehöjningar i oinskränkt suveränitet, utan inblandning av folket.

Vi lever i så kallad demokrati och vi har yttrande- och åsiktsfrihet. Frågan är dock vilka möjligheter den enskilda individen har att motverka den negativa samhälls-utveckling som medför att vi får ett nytt klassamhälle? Det är tyvärr inte troligt att den enskilda individen har möjlighet till detta.

Detta på grund av att det i dag råder mycket stort grupptryck på alla nivåer. Om någon enskild person påtalar brister betraktas han eller hon ofta som kverulant. Om kritiken gäller någon allvarlig brist inom personens eget verksamhetsområde blir personen omplacerad eller uppsagd.

Skulle en person komma med ett motförslag till någon fråga som en grupp tagit fram blir motförslaget nedröstat enligt majoritetsbeslut. Ett majoritetsbeslut som många gånger just fattas av den grupp som lagt fram förslaget.

Den slutliga frågan nu är: ska vi fortsätta med ytterligare rasering av vår trygghet och skapa nya och större klasskillnader eller ska vi förhindra den negativa utvecklingen? Kan vi finna nya former så att vanliga människor kan komma till tals så att de kan känna att de – och inte bara en elit – har del i samhällsutvecklingen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel