Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengabrist flyttar kulturfest

Årets Världskulturfestival kommer inte att vara på Konserthuset, utan på Bäckby och Culturen. Skälen är flera, men en av orsakerna är kostnadsfrågan. Att vara på Konsert-huset blir för dyrt.

Senaste veckan har Rolf Kumlin, chef på Kulturcentrum, fått många samtal från västeråsare som undrat om Världskulturfestivalen i år är inställd. Men så är det inte.

– Nej, vi har fått ändra strukturen lite på det. Men den enda skillnaden i år är att vi inte har något program i Konserthuset. Vi har ett lite annat tänk, säger han.

Varför är ni inte på Konserthuset?

– Vi fick inte ihop det riktigt, kan man väl säga. Vi fick inte riktigt de artister som vi kunde tänka oss och så är det naturligvis en ekonomisk fråga – det kostar väldigt mycket pengar att ta hit internationella artister, säger Rolf Kumlin.

Det kostar också pengar att vara i Konsert-huset. Dels själva hyran, dels tekniker och annan personal som behövs.

Rolf Kumlin menar dock att det inte bara är ekonomiska skäl till flytten, utan att det finns en tanke med att vara på Bäckby. Och det handlar om att koppla Världskulturfestivalen till arbetet med kultur i stadsdelarna.

– Vi vill ju gärna se till att de här insatserna kommer ut till stadsdelarna, så att inte allt koncentreras till centrum och city, säger Rolf Kumlin.

Men är det inte just under Världskulturfestivalen som ni lyckats locka de målgrupper som annars inte söker sig till Konserthuset?

– Jo, där håller jag faktiskt med dig. Och det är en fråga som vi jobbar med kontinuerligt – hur vi ska få en annan publiksammansättning på arrangemangen. Inte bara på Konserthuset, utan även på de andra centrala kulturinstitutionerna, säger Rolf Kumlin och menar att de hela tiden ställer sig de kritiska frågorna – hur får man dem som bor på till exempel Bäckby, Råby eller någon annan stadsdel att ta sig in till Konserthuset?

– Men då dyker det upp andra problem, som inte har att göra med själva arrangemanget utan med de olika kulturerna.

Men under tidigare år har väl Världs-kulturfestivalen varit ett lyckat arrangemang ur den synpunkten? Då har publiken varit blandad.

– Jo, jag tycker det. Förra året var det ju fullsatt. Och ska jag vara ärlig, är det ju så vi skulle vilja ha det. Men det kostar väldigt mycket pengar också och det ska jag vara ärlig att säga – det utrymmet det har vi inte. Då får vi hitta andra lösningar.

Hur har kultur i stadsdelarna fungerat som integrationsverktyg?

– Det är oerhört viktigt. Oerhört! Det är där vi når andra publiker – då finns vi ju ute bland medborgarna.

Är det viktigare än att försöka få dem att komma till Konserthuset?

– Ja, i dagsläget tycker jag faktiskt det. Därför att det finns en del hinder kring att ta sig in till centrum. Och då menar jag inte praktiska hinder utan kulturella. Vissa kulturer släpper till exempel inte i väg sina kvinnor vart som helst. Det är ett problem.