Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengar kan fria spritköpare

Två olika men snarlika fall av misstänkt spritsmuggling gav helt skiljda utslag i tingsrätten. Privatekonomin spelar roll för utfallet, enligt domen.

Två män från Hallstahammar stoppades 2006 av polisen i Helsingborg med drygt 2 000 liter öl, vin och sprit, värt runt 30 000 kronor.

Åtal om smuggling väcktes men männen har nu friats sedan de lyckats övertyga rätten om att de har ekonomiskt utrymme för detta inköp samt att de konsumerar mycket alkohol inom familjerna. Även en privat fest skulle arrangeras.

Två andra män, bosatta i en grannkommun, dömdes dock nyligen till smuggling och fick villkorlig dom med samhällstjänst på 120 timmar. De hade med sig en nästan identisk mängd alkohol och hade snarlika förklaringar till sina inköp men där ansåg tingsrätten att deras ekonomi inte borde tillåta att köpa så mycket alkohol.

Annica Borgerud Kjellsson var åklagare i bägge fallen.

– Det kan tyckas märkligt men man kan inte bara stillra sig blind på mängden alkohol. Det är en rad andra omständigheter som spelar in. De två som blivit friade hade tydligen, enligt tingsrätten, en bra förklaring till varför de köpte en så stor mängd alkohol. För den var onekligen stor. Dessutom ansågs de ha råd med det. De som fälldes ansågs inte ha en lika trovärdig förklaring till sitt inköp eller det utrymmet i sin ekonomi.

Så ens privata ekonomi har betydelse?

– Ja, enligt en dom i Högsta domstolen ska man väga in det, men inte bara det.

Kommer du att överklaga den friande domen?

– Det lutar just nu åt att jag inte gör det, säger Annica Borgerud Kjellsson.