Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengar till att rusta bröllopskyrkor

Kyrkostyrelsen har beslutat att fördela 453,3 miljoner kronor till landets stift för att upprusta och renovera bröllopskyrkor. Västerås stift får 27,5 miljoner kronor.

– Vi vet att kyrkorna betyder mycket för alla i Sverige. I helgen fick vi följa en fin vigselgudstjänst i en fantastisk nyrenoverad kyrka, Storkyrkan i Stockholm. Vi har liknade kulturskatter, stora och små kyrkor, runt om i landet som också behöver renoveras och rustas upp, säger vice ordförande Levi Bergström i Kyrkostyrelsen, som är Svenska kyrkans styrelse på riksnivå.

Varje år får stiften del av den kulturantikvariska ersättningen för olika skydds- och renoveringsobjekt av kyrkor som skyddas av kulturminneslagen.

– Men man ska inte glömma att merparten av de antikvariska kostnaderna samt underhållskostnaden står våra församlingar för.