Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pension och lön ska beskattas lika

PRO Västmanlands ordförande Ulla Berndtsson frågar i VLT den (15 april hur länets riksdagsledamöter ser på den orättvisa pensionärsskatten. Till att börja med vill vi tacka PRO och Ulla Berndtsson för ett bra inlägg i en viktig fråga.

Annons

Vi börjar med fakta: Sverige är i dag det enda land i världen där pensionärer betalar högre skatt än yrkesverksamma.

Det är både orimligt och orättvist.

För oss socialdemokrater är det en principfråga: pension är uppskjuten lön och därför är det en självklarhet att beskattningen ska vara lika.

När regeringen införde pensionärsskatten 2006 röstade vi nej. Vi har redan från första stund varit emot att pensionärerna ska straffbeskattas.

I varje budgetförslag sedan dess har vi lagt förslag för att minska klyftan, med den tydliga mål- sättningen att den ska tas bort. Varje gång har de borgerliga ledamöterna i riksdagen röstat emot.

Nu har dessutom regeringen valt att ytterligare öka klyftan i beskattning genom det femte jobb- skatteavdraget. Vi föreslår tvärtom att skillnaden i beskattning ska minska.

Därför satsar vi socialdemokrater också dubbelt så mycket för att gapet ska minska. Även om det kommer att ta tid är vår inställning solklar. På sikt ska beskattningen vara lika.

Nyligen gick pensionsbeskeden för 2014 ut. För både dagens och morgondagens pensionärer sänks pensionen.

Orsaken är att regeringen har misslyckats med jobben. I dag är arbetslösheten högre än när den borgerliga regeringen tillträdde, över 400 000 personer står utan jobb.

Den viktigaste åtgärden för att höja pensionerna är att komma tillrätta med den höga arbetslösheten. Sambandet är enkelt: ju fler som jobbar, desto mer pengar betalas in till pensionssystemet och desto mer kan betalas i pensioner.

Därför behöver Sverige en ny regering som sätter jobben först och slutar låna till fortsatta skatte- sänkningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons