Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionär: Inte trovärdigt när de rödgröna lovar sänkt skatt

Den senaste tiden har den så kallade pensionärsskatten varit på tapeten. Som gammal pensionär kan jag säga att jag tolererar att de som förvärvsarbetar fått större skattesänkning än jag, då detta medfört att min nettopension ökat.

Det har den gjort trots att regeringen Persson ”lånade” 258 miljarder kronor ur pensionsfonderna för att det inte skulle vara så tydligt att (s)-regeringen annars hade ökat statsskulden betydligt.

För övrigt kan jag konstatera att när jag var yrkesarbetande var min skatt mer än 50 procent högre än vad jag betalar som pensionär.

När jag gått igenom mina gamla deklarationer, fann jag att mellan 2003 och 2007, under S-styre ökade skatten på årsinkomsten med 3 749 kronor och nettot med 8 748 kronor. Under Alliansen mellan 2007 och 2010 ökade pensionen med 652 kronor tack vare att lånet ur fonderna inte betalats tillbaka. Däremot minskade skatten med 8 720 kronor, vilket ökade min nettopension med 9 372 kronor. Om inte staten snyltat i fonderna hade inte den så kallade bromsen slagit till så hårt.

För övrigt vill jag varna mina pensionerade vänner för att falla för lockande skalkar. Det finns två saker som de rödgröna är livrädda för: skattesänkningar och att andra personers pengar skall ta slut. Mona Sahlin lovar skattesänkningar åt pensionärerna – om stats-finanserna tillåter det. Och med rödgrönt styre kommer inte statsfinanserna att tillåta det efter alla återställare.

Däremot har Alliansen levererat rejäla skattesänkningar och lovat att fortsätta på den linjen. Jag anser att Alliansen har betydligt större trovärdighet när det gäller skattesänkningar än den ”rödgröna röran”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel