Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionären Oskar fann den döda kroppen

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Den mördades hyresgäst: Han var bunden med slipsar och låg insnodd i en matta.

Pensionären Oskar Larsson, 69 år, fann den döda kroppen i villan vid Vallgatan i Västerås och kunde också ge polisen de första värdefulla upplysningarna om mordet.

Larsson var för tillfället den mördade Rolf Stålhammars ende hyresgäst.

Sent på tisdagskvällen hörde han minst två personer lämna Stålhammars 4-rumslägenhet, belägen på övre våningen. Larsson bor i en mindre lägenhet på bottenvåningen.

– Klockan var närmare 23 än 24. Jag skulle just gå till sängs och stod i mitt tvättrum. Ett par personer sprang utför trappan. Strax efteråt hörde jag garagedörren öppnas.

Larsson hade varit hemma nästan hela dagen i villan, som alltså endast bebos av honom och Stålhammar. Vid 15-tiden gick han ut för att handla. Han kom hem igen vid 18-tiden.

– Både Stålhammar och hans gäster måste ha kommit medan jag var ute. Sedan jag kommit tillbaka gick ingen in i huset men det var tydligt att Stålhammar var hemma och att han inte var ensam, berättar Larsson.

– Det var dock lugnt i lägenheten hela kvällen. Det första buller jag hörde var när besökarna – som jag alltså tror var minst två – sprang utför trappen. Ena tvättrumsväggen vetter mot trappen och jag hörde tydligt att en av de personer som kom utför trappen slog emot väggen, det lät som om han vinglat till.

– Jag funderade på att gå ut i hallen och se efter vad som stod på men så kom jag på att jag inte hade några kläder på mig och avstod. En liten stund senare öppnades jalusidörren till garaget, det rasslet hörde jag tydligt.

– Då fick jag uppfattningen att Stålhammar skulle skjutsa sina gäster hem och så tänkte jag inte mer på saken. Men jag hörde aldrig någon bil starta och det brukar annars höras tydligt upp till min lägenhet. Jag gick till sängs och hörde inget mera under natten.

Upptaget

När man på onsdagsmorgonen ringt från socialförvaltningen i stadshuset hem till Stålhammar och fått upptagetton både halv nio, kvart i nio och halv tio ringde man till Televerket där man förmodade att det uppstått något fel på linjen.

Socialbyrån ringde då i stället till Oskar Larsson och bad honom gå upp och titta om Stålhammar var hemma. Larsson:

– Jag tyckte direkt att det var något konstigt. Ytterlampan lyste och tidningarna satt i dörren. Stålhammar var alltid noga med att släcka utebelysningen och tidningarna tog han punktligt. Han var alltid uppe före mig och tog min tidning fram till min dörr.

Hemsk syn

– Jag ringde på hos Stålhammar men fick inget svar och gav dom det beskedet på socialbyrån. Men sen kom jag på att jag hade en reservnyckel till Stålhammars dörr. Vi hade varandras nycklar om det skulle inträffa något när den ene eller den andre var bortrest.

– Det var en hemsk syn som mötte mig. Stålhammar låg på sängen påklädd. Han var bunden både till händer och fötter med slipsar och hans stickade halsduk var hårt bunden över munnen. Kroppen var hårt insnodd i en matta. Jag tog loss munkavlen, herregud jag visste ju inte om han var död eller levande, och såg då att han var helt livlös.

Larsson ringde omedelbart till socialförvaltningen igen. Från socialförvaltningen larmade man polisen.

Polisen fick larmet kl. 10.24.