Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionsexpert: Arbetsgivare, dags att uppmärksamma tjänstepensionen!

I dag, den 27 september, infaller Tjänstepensionens dag för första gången, en dag då strålkastarljuset riktas mot tjänstepensionen.

För arbetsgivarna i länet är detta ett gyllene tillfälle att uppmärksamma tjänstepensionen på arbetsplatserna – i fikarummen, på intranätet och på anslagstavlan.

Det är arbetsgivarna som betalar tjänstepensionen, men många av dem glömmer att informera om förmånen för sina anställda – trots att det är en populär förmån. Sveriges arbetsgivare betalar årligen totalt cirka 60 miljarder i tjänstepension till sina anställda, så det är inte lite pengar det handlar om!

Många pensionssparare kommer att ha en allmän pension som motsvarar cirka hälften av den tidigare inkomsten. För de allra flesta kommer tjänstepensionen därför att spela en betydande roll för vad de har att leva på som pensionärer. I Västmanland får cirka 41 000 pensionssparare med tjänstepensionen ITP i genomsnitt 5 100 kronor i månaden att lägga till den allmänna pensionen.

Nio av tio har någon form av tjänste-pension, men alla vet inte om det. Det innebär att en del oroar sig i onödan för sin pension, medan andra skulle behöva se över vad de själva kan göra för att höja den fram-tida pensionen. Enligt Sifo tycker tyvärr två av tre svenskar, 65 procent, att det är krångligt att förstå hur de själva kan påverka sin pension.

Arbetsgivarna har här en viktig roll. Undersökningar visar att anställda helst vill ha information om tjänstepensionen från sin arbetsgivare. Ändå är det få arbetsgivare som lyfter tjänstepension vid rekrytering och lönesamtal.

Vi hoppas att många arbetsgivare kommer att se Tjänstepensionens dag som ett självklart tillfälle att prata om tjänstepension med de anställda. Förhoppningsvis leder det till att fler arbetsgivare tar upp tjänstepension både vid rekrytering och vid samtal om löner och förmåner med de anställda.

På sikt hoppas vi att detta kan bidra till att färre tycker att pension är något krångligt. Vi vill att Tjänstepensionens dag ska växa för varje år – så att det framöver blir helt naturligt att fråga om tjänstepension vid den första arbetsintervjun och en självklarhet att se över sina pensionsval en gång om året. Då kan själva pensioneringen bli något att se fram emot utan oro.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel