Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Brunzell: "Alltihop hände under 13 års tid"

Kärnkraftreaktorerna sattes i drift mellan 1972 och 1985. Därefter drog bränslemarknaden igång och leveransen från fabriken i Västerås gick till Sverige och Finland. I dag är Westinghouse med i avvecklingen av reaktorer och 75-80 procent av all bränsleförsäljning går på export.

Kärnkraftens utveckling i Sverige tog avstamp i Västerås, när dåvarande Asea fick första patent med kärnteknisk inriktning. Året var 1947 och embryottill dagens Westinghouse föddes.

Men det dröjde nästan 20 år innan bränslefabriken i Västerås byggdes, en fabrik som i år fyller 50. Fem år efter att fabriken stod klar expanderades den och utökades med konvertering. Samma år, nämligen 1971, började Per Brunzell som fysiker på fabriken. Därefter har han jobbat med det mesta, bland annat som divisionschef på bränsle- samt anläggningssidan och har dessutom varit vd i två omgångar – mellan 1999 och 2007.

– När jag började fanns stor optimism i den här branschen, det fanns liksom inga hämningar på någonting. Om man tittar på det svensk-finska kärnkraftprogrammet, där Oskarshamn 1 startades 1972 och de sista idriftsatta1985, ser man att alltihop hände under 13 års tid. Och det lever man på än idag, säger Per Brunzell.

Därefter har förutsättningarna för kärnkraften ändrats enormt mycket, med exempelvis omfattande säkerhetsbestämmelser.

Efter att Forsmark 3 och Oskarshamn 3 togs i kommersiell drift 1985, flyttades fokuset från anläggningsverksamhet till försäljning på bränslemarknaden. Första leveransen av bränsle gick samma år till Tyskland och styrstavar såldes också till kärnkraftverk över hela världen. Exporten tog fart.

– På den tiden levererade vi i princip bara till Sverige och Finland. Men i dag levererar vi betydligt mer utanför Sveriges gränser. Hela den tillväxten var den mest spännande tiden, jag var försäljningschef för bränsle och det var banne mig den roligaste tiden i min karriär, säger Per Brunzell.

– Vi hade en hård kamp mot stora drakarna som General Electric, Westinghouse och Siemens. De höll sina inhemska kunder hårt.

Ja, exporten av bränsle är i dag en betydande del för Västeråsfabriken, menar Aziz Dag, Sverige-vd för Westinghouse.

– 75-80 procent av all vår försäljning går på export. Vi har expanderat kraftigt mot Östeuropa, Västeuropa, USA, Sydafrika och även en del till Taiwan. Efter att svenska kärnkraftprogrammet byggdes ut insåg vi väldigt snabbt att, om vi ska överleva och fortsätta som ett stort bolag i storleken kring 1000 anställda som vi är i Västerås, behöver vi gå på export.

Lever kärnkraftfabriken i Västerås i 50 år till?

– Absolut, minst. Vi har alltid kunnat vara med i teknikskiften som skett inom kärnkraften. På senare tid har vi satsat väldigt mycket på avveckling, nu med Barsebäck, men i framtiden också Oskarshamn och Ringhals. Vår nästa paradgren som vi varit framgångsrika med är VVER-teknologin, alltså ryskbyggda kärnkraftreaktorerna. Vi ser också att vi ska fokusera ännu mer på avveckling, det är en framtid som vi ser. De är äldre och ska rivas, säger Aziz Dag.

– Vårt mål och vision är att Västerås fortsätter vara en stark plattformför Westinghouse. Jag är helt övertygad om att vi kommer att fira100-årsjubileum här om 50 år.

Kärnkrafthistorien har en lång rad milstolpar, med några nämnda. Men så sent som i juni i år sattes en ny i Västeråsmarken, då energiuppgörelsen mellan regeringen och de tre borgerliga partierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet slog fast den långsiktiga energipolitiken. Bland annat kvarhöll den tidigare beslut att det ska vara möjligt att ersätta Sveriges tio befintliga reaktorer med nya samt beslut om att effektskatten på kärnkraft ska fasasut.

Enligt Aziz Dag tryggas jobben för de drygt 1000 anställda i Västerås. Dessutom öppnas dörren för nyanställningar.

– En väldigt viktig milstolpe i den här historien. Den säkerställer och stabiliserar kärnkraftmarknaden här i Sverige, för det är med basen i Sverige som vi kan utgå ifrån och den plattformen som vi bygger här, med den tekniken vi utvecklar, som vi kan använda för vår export, säger han.

Har cirka 1000 anställda i Västerås

Fabriken på Bränslegatan byggdes 1966. Företaget som drev fabriken hette först Asea Atom, därefter ABB Atom innan det köptes upp av Westinghouse år 2000.

I dag har Westinghouse cirka 1000 anställda i Västerås.

Sedan starten har fabriken byggt 14 kärnkraftverk i Norden. I dag levererar Westinghouse kärnbränsle och komponenter samt tjänster inom bland annat automation och nybyggnation till kunder runt om i världen.

2006 köptes Westinghouse upp av japanska Toshiba.

I år byggdes bränslefabriken ut för att kunna öka exporten. En omfattande investering gjordes i maskinutrustning samt i en 600 kvadratmeterstor byggnad för lagring av färdigt VVER-bränsle.