Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Collin: Pension ska beskattas som lön

Tack, Fred Landfors, för din artikel den 20 oktober! Det är skönt att höra att det finns fler, som är uppriktigt arga över nuvarande diskriminerande beskattning av pensionärer.

 All pension, innestående lön, är skapad via jobb och borde därför tveklöst ha samma villkor som för dem som får ut jobbersättning årligen. Det finns inga förmildrande skäl till att ha en speciell pensionärsskatt, som är högre än för förvärvsarbetande.

I dag finns ett åldersintervall mellan 61 och 67 år då man kan ansöka om att få ta ut pensionen. Under denna period har man laglig rätt till att behålla arbetet. Ju senare man tar ut pensionen ju högre blir den. Om arbetsgivaren medger kan arbetet fortsätta även efter 67 års ålder. Därför ser jag inga hinder att fortsätta det yrkesverksamma livet för den som kan och vill. Paradoxalt nog blir då den senarelagda högre pensionen ännu hårdare beskattad.

Är vi på väg tillbaka till gamla tiders ättestupa? Är vi på väg att vrida klockan tillbaka till före 1792, då man i franska revolutionen slogs för frihet, jämlikhet och broderskap?

Efter att ha varit yrkesverksam i nästan 50 år såg jag fram emot en sorgfri ålderdom. Nu vill jag ta till vara några sköna år av min ålderdom innan krämporna slår till. Kanske borde jag flytta till Portugal, som välkomnar och nolltaxerar utomportugisiska pensionärer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel