Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pernilla Rinsell (MP): Rätt till fast läkarkontakt finns redan

Olyckligt med mottagning med bara läkare

Birgitta Andersson (C) lyfter den 13 oktober att Centerpartiet tagit beslut om att man som parti anser att patienter ska ha rätt till en fast läkarkontakt.

Inget fel i den principen, men beslutet, och argumentationen kring att man ska ha rätt till är ett slag i luften. För redan idag slår Patientlagen (kap 6) fast att En fast vårdkontakt ska utses för patienten om han eller hon begär det, eller om det är nödvändigt för att tillgodose hans eller hennes behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet. samt att Patienten ska få möjlighet att välja en fast läkarkontakt inom primärvården.

Därtill har vi i regionens egna uppdragsbeskrivning för primärvården krav på att vårdgivare ska kunna hantera patientlagens krav angående fast vårdkontakt.

Så i dag finns rätten redan. Det stora jobbet handlar om läkarbemanning för att säkra kontinuitet i den fasta läkarkontakten. Här pågår mycket jobb med både utbildningssatsningar parallellt med utfasning av hyrläkare, och utvecklingen är positiv.De goda erfarenheter som redan gjorts inom psykiatrin, rullas nu ut i primärvården.

Det är glädjande att även Centern vill satsa på primärvården. Det rödgröna styret i Västmanland har under flera år gjort mångmiljonsatsningar på primärvården.

I regeringens förslag till budget ligger ökade anslag med till regioner och landsting, bland annat för att stötta just den omställning mot en utvecklad nära vård som även C lyfter. Dock kan vi inte i regionen besluta om hur de höjda statsbidragen ska användas förrän statsbudgeten faktiskt är beslutad av riksdagen i december.

Centerns förslag om att det ska räcka med läkare för att etablera en mottagning kan däremot leda till en olycklig utveckling av primärvården. I Västmanland har primärvården idag ett brett uppdrag, vilket innebär att en vårdcentral inte bara ska bestå av läkare utan även till exempel sjuksköterskor, fysioterapeut, kurator/psykolog, dietist, MVC och BVC.

Skulle uppdraget, enligt Centerns modell, begränsas till ett läkaruppdrag missar man den bredd i kompetens och den helhetssyn som kommer med ett team bestående av flera professioner.

Pernilla Rinsell (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel