Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personal vaccineras mot farliga smittor

Sopor från utlandet innehåller farligt avfall och personal som jobbar med dem i Västerås har fått vaccin mot smittor. Nu larmar facket om de fortsatt hälsofarliga arbetsförhållandena.

Sopor som importeras från Storbritannien med fartyg via Västerås hamn vidare till Mälar- energi kommer packade i plastbalar av varierande kvalitet. Vissa går sönder och sopor sprids ut på kajen.

Både Mälarhamnars och Mälarenergis arbetare, som jobbar nära och/eller med sopor, har erbjudits vaccin mot hepatit A och B. Hamnarbetarna måste ha andningsmask och skyddskläder om de går ombord på båtarna som fraktar sopor och personalen på Mälarenergi likaså, när de vistas i vissa delar av Kraftvärmeverkets bränsleberedning.

Enligt facket är arbetsförhållandena osäkra och hälsofarliga.

Anette Vilhelmsson, regio- nalt skyddsombud på Transportarbetarförbundet som representerar hamnarbetarna, berättar att man kan hitta det mesta i soporna:

– Sjukvårdsprodukter, kanyler, sprutor, läkemedel, djurhudar. För två veckor sedan hittade man en gasoltub som kunde ha exploderat. Mot det finns inget skydd, det är bara tur att man upptäckte den i tid.

Vad ser du för lösning?

– Man måste backa bandet, till dem som packar balarna, och sätta en gräns att vi tar inte emot soporna om det är så här.

För nu tas det emot utan frågor?

– Visst ställs det frågor, men inte i tillräckligt stor utsträckning. Det vore ju bra att få det skriftligt att hanteringen är ofarlig och att man inte kan bli sjuk.

I dag görs stickprover på balarna, men kontrollen har stora brister, menar Anette Vilhelmsson:

– Man öppnar en bal och tittar. Det säger ingenting om vad som finns i de andra tusen.

Enligt Carola Alzén, vd för Mälarhamnar, är personalen i hamnen aldrig i direkt beröring med balarna:

– Om man utför arbetet med de verktyg vi tillhandahåller så behöver det inte finnas någon kontakt.

Varför har personalen vaccinerats då?

– De har de fått välja. Vi har gjort riskbedömningar utifrån verksamheten och kommit fram till att risken är obefintlig, men erbjuder vaccination om de känner obehag. De flesta har vaccinerats.

Enligt Jocke Höök, pressansvarig på Mälarenergi, är miljön i bränsleberedningen säker. Bland annat kontrolleras alla soplaster efter radioaktiva ämnen och all hantering sköts maskinellt.

– Våra medarbetares säkerhet är viktigast, säger Jocke Höök.

Arbetaren Johannes Törnvall jobbar i bränsleberedningen i Kraftvärmeverket och har erbjudits och fått vaccin mot hepatit A och B:

– I fall att. Det är samma sorts vaccin som man tar inför en utlandsresa, det är inte hela världen.

Du är inte orolig när du jobbar?

– Nej, det finns skyddskläder. Den del som mest är i kontakt med soporna är fötterna och man har skyddsskor. Och vi har tillgång till stickskyddande handskar, berättar Johannes Törnvall.