Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalen hinner inte med

Socialstyrelsen kritiserar äldreboendet Ädelstenen i Hallstahammar efter ett oanmält besök. Neddragningar gör att personalen har svårt att klara rutinerna, menar anställda och fack.

I somras kom Socialstyrelsens inspektör på oanmält besök till äldreboendet Ädelstenen i Hallstahammar. Detta eftersom boendet tidigare har kritiserats, och man ville se om förändringarna som gjorts var tillräckliga.

– I somras när de var här var det en jobbig period. Vi hade flera patienter med smittsamma sjukdomar och vikarier som bara fick två dagars inskolning, säger en anställd.

Socialstyrelsen kritiserar nu Ädelstenen ännu en gång, och kritiken liknar den som tidigare riktats mot boendet. Samverkan mellan landstingets sjuksköterskor och de kommunalt anställda fungerar dåligt. De enskilda patienterna får inte tillräckligt stort inflytande över sin situation. Socialstyrelsen ifrågasätter också om boendet har den personal som krävs för att kunna leva upp till lagkraven vad gäller de boendes rätt till omsorg.

Några anställda på rehabiliteringsavdelningen Gnistan, som vill vara anonyma, menar att kommunens personalneddragningar har gjort deras arbete svårare.

– Det är den personliga kontakten vi inte alltid hinner med, säger en anställd.

Facket har också uppmärksammat de senaste årens neddragningar i äldrevården och menar att det har blivit tufft för personalen.

– Ofta hör vi att folk mår dåligt för att de inte kan utföra sitt arbete som de egentligen vill, säger Monica Granberg, Kommunals huvudskyddsombud i Hallstahammar.

Personalgruppen är överens om att deras arbetssituation ibland är ohållbar. Särskilt när det är lågbemannat och många vikarier, som under helger och semestertider.

– Då kan det bli så att vi inte har tid att låta någon sitta vid handfatet i tio minuter som skulle behöva det, säger en anställd.

De boendes situation är något som Socialstyrelsen reagerade på, och i rapporten konstaterar man att insatserna för dem styrs mer av personalens rutiner än av vad de äldre själva vill.

– Det måste bli så för att vi ska få det att gå ihop. Det är enkel matematik, säger en av de anställda.

Ädelstenen får till i slutet av februari på sig att svara på Socialstyrelsens kritik.

– Vi måste sätta oss ner och se vad det här står för. Jag känner inte riktigt igen bilden, säger Annelie Andersson, chef för äldreomsorgen i Hallstahammars kommun.

Hon är övertygad om att bristerna i samarbetet kommer att minska när kommunen tar över hemsjukvården från landstinget i september nästa år.

Hur ska personalens situation förbättras?

– Vi jobbar kontinuerligt med bemanningsfrågorna, men i dagsläget är det inte aktuellt med mer personal, på grund av ekonomin.

Hur ser framtiden ut?

– Det är inga neddragningar på gång. Sedan får vi alltid se från situation till situation när det kan krävas mer insatser.