Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Munteanu: Dags för BOT-avdrag

Långvariga besvär med hälsan är enligt statistik från Folkhälsomyndigheten vardag för mer än var tredje västmanlänningar. En stillasittande livsstil, dåliga matvanor och stress bidrar till att allt fler i Sverige är i riskzonen för vanliga livsstilsrelaterade sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdom, typ-2-diabetes och cancer.

Det belastar sjukvården, ger långa sjukskrivningar, kostar samhället enorma summor pengar och innebär mänskligt lidande. För att bryta den negativa trenden behöver fler göra en livsstilsförändring. Många vanliga hälsoproblem går att förebygga med fysisk aktivitet och hälsosammare livsstil. Regeringen bör införa ett BOT-avdrag, som effektivt stimulerar människor att förbättra sin hälsa.

Att ändra sina livsstilsvanor på egen hand kan vara svårt. Många behöver stöd och hjälp.

En skattereduktion med 50 procent på hälsofrämjande tjänster – ett BOT-avdrag – skulle göra det billigare för privatpersoner att till exempel börja träna, få hjälp att lägga om kosten eller skaffa en hälsocoach. Det blir också en tydlig signal från politikerna att förebyggande och hälsofrämjande åtgärder är viktiga.

En skattereduktion med 50 procent på hälsofrämjande tjänster – ett BOT-avdrag – skulle göra det billigare för privatpersoner att till exempel börja träna, få hjälp att lägga om kosten eller skaffa en hälsocoach

Förslaget om ett BOT-avdrag lades först fram av Kroppsterapeuternas yrkesförbund, och är något som vi på Yogobe också stödjer. Det krävs ett långsiktigt fokus på förebyggande hälsoarbete för att fler ska få möjlighet att förbättra sin fysiska och psykiska hälsa.

På kort sikt kan trycket på primärvården minska, dit många med livsstilsrelaterade besvär först vänder sig. På längre sikt kan även de långa sjukskrivningarna minska och folkhälsan få ett uppsving. Ett BOT-avdrag gynnar både svenskarna och Sverige!

Modellen med skatteavdrag på vissa tjänster har tidigare visat sig vara framgångsrik. Med ROT-avdraget minskade svartarbetet i byggbranschen och statens intäkter ökade. RUT-avdraget skapade många nya jobb och företag, som också bidragit till ökade skatteintäkter.

På samma sätt skulle ett BOT-avdrag kunna bli lönsamt för samhället, öka välmåendet och stimulera företag i branschen. Förhoppningsvis skulle fler våga starta eller utveckla sin verksamhet inom hälsa, och hjälpa till att förbättra individers hälsa.

RUT-avdraget skapade många nya jobb och företag, som också bidragit till ökade skatteintäkter.
På samma sätt skulle ett BOT-avdrag kunna bli lönsamt för samhället, öka välmåendet och stimulera företag i branschen.

Till exempel kan digitala träningslösningar, som de vi på Yogobe jobbar med, bidra i stor utsträckning. Med dem kan man träna när och var man vill utifrån ens egna förutsättningar.

Det ökar chansen till att man håller igång den fysiska aktiviteten. Man kan genom sådana också få inspiration, vägledning och kvalitativt stöd till avslappning och återhämtning, som motvikt till en prestationsfokuserad och ibland ohållbar vardag.

Redan idag bidrar Sveriges hälsoföretag till positiv förändring för många. Men med ett BOT-avdrag skulle de kunna göra ännu större nytta. Ännu fler skulle få möjlighet och ekonomiska förutsättningar att förbättra sin hälsa.

Peter Munteanu

vd för Yogobe

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel