Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petra blev årets vardagshjälte

Med tre röster mer än tvåan blev Petra Lindquist årets vardagshjälte 2010. Detta tack vare hennes livräddande insats förra hösten.

- Det trodde jag aldrig. Aldrig, säger Petra Lindquist några minuter efter att hon fått veta att hon röstades fram till årets vardagshjälte i Västerås.

Det var förra hösten när hennes bostadsförening anordnade en städdag som Petra Lindquist hörde ett skrik. När hon sprang till platsen så hon att en äldre man, en av hennes grannar, hade fallit ihop och blivit okontaktbar.

Snabbt lade hon honom i framstupa sidoläge, men det hjälpte inte. Hon vände honom på rygg och började ge första hjälpen. Snart kom en annan granne till platsen och hjälpte till. Det visade sig att hon var utbildad sjuksköterska.

- Jag vill tacka sjuksköterskan för utan henne hade det inte gått, säger Petra Lindquist.

Det dröjde femton minuter innan ambulansen kom. Sedan dröjde det några veckor innan hon fick klart för sig att mannen hade klarat sig. Det var den dagen som han ringde han på hennes dörr och tackade för hennes insats med en blombukett. Mannen hade drabbats av hjärtstopp och skulle utan hennes hjälp inte ha klarat sig.

- Jag hoppas att han är glad över att jag fick priset, säger Petra Lindquist.

Vad Petra Lindquist ska göra med prispengarna vet hon ännu inte. Skämtsamt berättade hon för publiken på Fiskartorget att hon skulle köpa en fläkt, men det blir det nog inte.

- Det känns bra att det finns ett sådant här pris. Jag tror att det uppmuntrar andra att göra något. Alla de nominerade var underbara och har gjort ett bra jobb. Pengarna borde gå till oss allihop.